ABD'de Noel haftasında güneyden başlayarak iç ve kuzey kesimlerine doğru ilerleyen kötü hava koşulları bir haftada 50'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Güney eyaleti Mississippi'de 10, Tennesse, Arkansas ve Alabama'da 9 kişinin ölümüne neden olan kötü hava şartları, ülkenin iç ve kuzey kesimlerinde can almaya devam ediyor. Missouri ve Illinois'de 20, Teksas'ın Dallas kentinde 11, Oklahoma'da 5, Georgia'da 1 kişi hortum ve su baskınları sonucunda hayatını kaybetti.

Binlerce ev ve işyerini etkileyen hortum sonucunda devrilen ağaçlar yolların trafiğe kapanmasına neden olurken, bir çok evde hasara ve yüzlerce trafik kazasına yol açtı.

Bir çok eyalette olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan hortum ve sel yüzünden yüzbinlerce abone elektriksiz kaldı.

Oklahoma, Kansas, Tenessee, Arkansas, Missouri ve Illionois'de sel baskını uyarıları devam ederken, 46 bölge sular altında kaldı. Missouri ve Illinois'de Mississippi dahil birçok nehirde suların yükselmesi nedeniyle halkı temkinli olmaya çağıran Ulusal Metroloji Hizmetleri, ülke genelinde 17 milyon insann yaşadığı bölgede sel baskını uyarısı yaptı.

En az 13 kişinin hayatını kaybettiği Missouri'de nehirlerde suların yükselmesi sonucunda yüzlerce kişi tahliye edildi. Missouri'yi etkisi altına alan yoğun kış şartları ve sel baskınlarıyla ilgili açıklamada bulunan Vali Jay Nixon Missouri'nin son 20 yılda en ağır sel baskınlarına maruz kaldığını kaydetti. "Tarihi ve tehlikeli" sel baskınlarının yaşandığını ifade eden Vali Nixon, sürücülerden hareketli sulara araçlarını sürmemelerini istedi.

St. Louis'in 32 kilometre kuzeyinde, Mississippi ve Missouri nehirlerinin birleştiği bölgede yaşayanlarla birlikte, yaklaşık 3 bin 700 mahkumun bulunduğu Illinois eyalet cezaevinden binlerce kişi su baskını yüzünden güvenli yerlere tahliye edildi.

ABD Sahil Güvenlik Mississippi nehrindeki 8 kilometrelik alanı tehlikeli durum nedeniyle gemi trafiğine kapattı.

Etkili olduğu bölgelerde bir çok otoyolun kapanmasına neden olan sel suları, Illinois Valisi Bruce Rauner, kurtarma ve yardım çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla 7 ilçeyi afet bölgesi ilan etti.

EL NİNO SORUMLU TUTULUYOR

Meteroloji yetkilileri, ABD dışında Güney Amerika'da da büyük can kayıplarına yol açan kötü hava koşullarının, Büyük Okyanus'un doğusunda ekvator bölgesinde görülen sıcak havadan kaynaklanan El Nino sonucunda meydana geldiğini bildiriyor.

2006'dan bu yana aktif olan ve belirli aralıklarla (2-7 yıl arasında) görülen El Nino'nun dünyaya 30 ila 40 milyar dolarlık zarar verdiği belirtiliyor.