ABD Kongre binasında düzenlenen ödül töreninde konuşma yapan Lantos Vakfı Başkanı Katrina Lantos Swett, üç kadının gösterdikleri "cesaret ve güç" dolayısıyla ödülü hak ettiğini söyledi.

Önceki yıllarda eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, eski ABD Dışişleri Bakanı ve başkan aday adayı Hillary Clinton ve Tibetli Budist lider Dalai Lama gibi isimlere verilen ödül hakkında konuşan Swett, "Ödülü kazanmayı hak etmiş bu üç kişi, büyük tehlikelerle karşılaşmalarına rağmen işkenceye ve zulme maruz kalmış birçok kişi için seslerini yükseltmişlerdir" dedi.

Ödül töreninde, üç kadının ülkelerinde gördükleri zulüm ve baskı ile yaşam tecrübeleri üzerine kısa bir film gösterildi.

Çin'de 1999 ve 2005 yılları arasında cezaevinde tutulup serbest bırakıldıktan sonra ABD'ye yerleşen Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, törende yaptığı konuşmada, Lantos Vakfı kurucusu Tom Lantos'a kendisini Çin hapishanelerinden kurtarmak için gösterdiği çabadan dolayı teşekkürlerini iletti.

Çin'in Uygur Müslümanlarına karşı yaptığı zulümden bahseden Kadir, "Uygur sorunu, sadece Uygurların problemi değildir. Bu, Uygurların özgürlüğünü ve temel haklarını reddeden Çin hükümetinin de problemidir" dedi.

Kadir, Uygur entelektüel İlhan Tohti dahil Çin hükümetinin çok sayıda Uygur'u hapishanelerde tuttuğunu ve bu kişilerden haber alınamadığını söyledi.

Uganda doğumlu Kanada vatandaşı yazar ve yönetmen Irshad Maji de birçok ülkede şiddete ve nefrete maruz kaldığını iddia etti ve karşılaştığı zorlukları anlattı. İslam'ın "yenilenmesi gerektiği" üzerine yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla tanınan Manji, özellikle ABD'de Müslümanların terör olaylarına karışmasından dolayı "utandığını" söyledi. Manji, "Bazı Müslümanlar yüz kızartıcı. Müslümanlar şiddet olaylarına karıştıkça ben utanıyorum" şeklinde konuştu.

Somali asıllı Hirsi Ali de "geleneksek İslam algısının birçok Müslümanı şiddete yönelttiğini" iddia etti. Hirsi Ali, dinde reform yapılması gerektiğini savundu.

Lantos Vakfı, insan hakları ödülünü 2009 yılında dağıtmaya başladı. Ödül, Yahudi soykırımından kurtulan ve ABD Kongresi'nde 30 yıl görev yapan Macaristan doğumlu Tom Lantos anısına veriliyor.