ABD Kongresinin Müslüman üyeleri KeithEllison ve AndreCarson, Amerika Diyanet Merkezi’nde yaptığı konuşmada Müslümanların ABD toplumunun önemli bir parçası olduğunu ve siyasetle daha fazla iç içe olmaları gerektiğini söyledi.

ABD Kongresi'nin Demokrat Partili iki Müslüman üyesi Ellison ve Carson başkent Washington'a yaklaşık yarım saatlik mesafedeki Amerika'nın en büyük camisi Amerika Diyanet Merkezi'nde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD ve Prince George İlçesi Müslüman Konseyi’nin düzenlediği toplantıda konuştu.     

Açılışını mart ayı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği merkezde konuşan Müslüman milletvekilleri, ABD’de oy kullanma hakkına sahip Müslümanların sandıklara gitmesi gerektiğini belirtti.     

Minnesota eyaletini temsil eden siyasetçi Ellison, Cumhuriyetçi aday adaylarının Müslüman karşıtı sözlerinin aksine, ABD’de Müslümanların olumlu bir rolü olduğunu söyledi. Ellison, “ABD'de Müslümanlar, sağlıktan güvenlik sektörüne kadar birçok farklı alanda bu ülkeye hizmet ediyor” dedi.     

Ellison, Müslümanların ABD toplumuna sunabileceği çok önemli değerleri olduğunu ve yaşadıkları bölgelerde siyasetin içinde yer alarak yönetimlere girmeye çalışmaları gerektiğini söyledi.     

Kendilerinin de Müslüman milletvekilleri olarak Müslümanlar üzerinde sorumlulukları olduğunu kaydeden Ellison, “Müslümanların bu ülkedeki olumlu katkılarını elimizden geldiğince daha görünür kılmaya çalışacağız” diye konuştu.     

Indiana eyaletini temsil eden AndreCarson da yaptığı konuşmada, Müslümanlar için ülke tarihi açısından önemli bir dönemden geçtiklerine dikkat çekerek, Müslümanların siyasal anlamda daha sorumlu davranması gerektiğini bildirdi.     

İslam’ın Amerika’da en hızlı yayılan din olduğuna değinen Carson, şunları kaydetti:     

“11 Eylül olaylarından sonra, siyasal alanda Müslümanları temsil edecek kimselerin olmamasının bedelini çok sonraları görebildik.  ABD’de yaklaşık 8 milyon Müslüman var fakat sadece iki tane kongre üyesi var ve bu sayıyı artırmalıyız. Bizim siyasetten uzak kalma gibi bir lüksümüz yok.”     

Carson, Müslümanların ABD’de sokaklarda gururla yürümeleri gerektiğini belirterek, “kimliklerinizi saklamayın. Müslüman bir kardeşinizi yolda gördüğünüz zaman selam verin ve bundan dolayı gurur duyun” açıklamasında bulundu.     

Toplantının ana organizatörlerden MÜSİAD'ın Washington Temsilcisi İbrahim Uyar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’de Müslümanların siyasal alandaki temsiliyetinin önemine dikkati çekti.     

Uyar, “Müslümanlar ABD toplumunun ana aktörlerinden birisidir. Bu aynı zamanda bir sorumluluk gerektiriyor, İslam karşıtı propagandalara karşı, Müslümanlar daha organize olarak bu propagandalara karşı durmalıdır” dedi.     

Cami merkezli bir kompleks olan Amerika Diyanet Merkezi'nde kültür merkezi, cemiyet binası, konuk evi ve geleneksek Türk evleri bulunuyor.      

Yapının en merkezi binası olan cami, 16. yüzyıl dönemi Osmanlı mimarisine uygun inşa edildi. ABD'deki iki minareli tek cami olacak ibadethanede avlu da dahil aynı anda üç bin kişi ibadet edebilecek. Bin 879 metrekare alan üzerine oturan caminin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor. Külliye içinde Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezinde ise kütüphane, konferans ve sergi salonu, toplantı salonu ve resepsiyon alanı bulunuyor.     

Prof. Dr. Sami Erdem tarafından yönetilen kültür merkezi içindeki İslam Araştırmaları Merkezi'nde ise Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulacak.