ABD'de semavi dinlerin temsilcilerinin yanı sıra ülke genelindeki 31 sivil toplum kuruluşunun üyeleri ülkenin en büyük ikinci katedrali olan Washington Ulusal Katedrali'nde hoşgörü mesajları için bir araya geldi.

Bazı ABD başkanlarının yemin törenlerinin ve önemli devlet görevlilerinin cenaze merasimlerinin yapıldığı katedralde Shoulder to Shoulder (Omuz Omuza) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen program, ezan okunmasıyla başladı.

Ezan, ABD'de Amerikalılar tarafından inşa edilen ilk cami olma özelliğine sahip Washington Muhammed Mescidi'nin imamı Talib Shareef tarafından okunurken, Pensilvanya Üniversitesi dinler arası diyalog görevlisi Kameelah Mumin Rashad ezanın tarihi ve anlamına ilişkin bilgiler aktardı.

Programda Musevi ve Hristiyan toplumunun önde gelen liderleri de dinleri hakkında bilgi vererek, tüm dinlerin hoşgörü çağrısında bulunduğuna dikkati çekti. Liderler, tüm inananlara saygı duyulmasını istedi.

Washington Ulusal Katedrali'nden rahibe Gina Gilland Campbell, farklı dinlere mensup insanlar arasında hiçbir farkın bulunmadığını vurguladı.

Campbell, "Bugün buradan dillendirdiğimiz çağrı sadece dini özgürlüklere yönelik bir çağrı değildir, bu aynı zamanda demokrasi için de bir çağrıdır" diye konuştu.

Kuzey Amerika İslam Toplumu Başkanı İmam Muhammed Mecid de önemli bir gün yaşadıklarını belirterek, farklı dine ait bir ibadet yerinde diğer dinlere de saygı duyulması isteğinin dinler arasında diyaloğun önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.

ABD'de sadece Müslümanlara değil diğer inançlara mensuplara da hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Mecid, siyasi liderlerle kamu görevlilerine de çağrıda bulunarak, hangi dine mensup olursa olsun insanların inançlarından ötürü ayrımcılığa uğramaması, onlara nefretle yaklaşılmaması temennisinde bulundu. Mecid, "Doğrunun yanında olun ve bu ülkedeki tüm dini özgürlükleri koruyun" dedi.

Katedraldeki programın ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çağrılarını içeren metni imzaladı.