ABD'nin batı kıyısındaki Oregon eyaletinde devlete ait yaban hayatı koruma sahasının merkez binasını 12 gündür işgal altında tutan silahlı protestocuların yerel halkın temsilcileriyle toplantı yapmayı planladığı belirtildi.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre, işgalci grubun üyelerinden LaVoy Finicum, Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın yakınlarındaki Burns kasabasında yerel halkın temsilcileriyle cuma günü bir araya geleceklerini söyledi. Finicum, belediye binasında düzenlemeyi planladıkları toplantı sırasında silahlı grubun işgali ne zaman ve nasıl sona erdireceğine dair bir yol haritası açıklayabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Burns kasabasının bağlı olduğu Harney County idari bölgesinden yapılan açıklamada, bölgeye ait hiçbir binanın bu toplantıya ev sahipliği yapamayacağı kaydedildi.

Harney County bölge komisyonu üyesi Steven Grasty, yerel medyada yer alan açıklamalarında, "Uzun zamandır toplum gruplarının tesislerimizi etkinlikleri için kullanmasına izin veren bir politika izliyoruz. Fakat, koruma sahasındaki militanlarla ilişkili hiçbir grubun söz konusu binaları kullanmasına izin vermeme durumundayız" ifadelerini kullandı.

Cuma günü için planlanan toplantının yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Merkez binası 2 Ocak'tan beri işgal altında olan Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın etrafında sessizlik devam ediyor. Eylemin kendiliğinden sona ermesini beklediği öne sürülen federal güvenlik güçleri, şu ana kadar silahlı işgalci gruba müdahalede bulunmadı.

Kendisini "Anayasal Hakları Savunan Vatandaşlar" olarak isimlendiren işgalci grup, devlete ait arazilerin yönetiminin yerel çiftlik sahiplerine ve ormancılara bırakılmasını talep ediyor. İşgal süresince şiddet olayı yaşanmazken, işgalcilerin elinde rehine bulunmadığı biliniyor.

Oregon eyaletindeki arazilerin yüzde 53'ü federal hükümetin yönetiminde bulunuyor.