ABD yönetimi, Rusya'nın "savunma amaçlı" olduğunu belirterek, Suriye'ye S-300 hava savunma füze sistemi yerleştirmesine tepki gösterdi ve ülkedeki DAEŞ, El-Kaide ve El-Nusra gibi örgütlerin hava gücünün olmadığına dikkat çekti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Rusya'nın Suriye'ye gönderdiği gelişmiş hava savunma füze sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Earnest, Moskova'nın Esed rejimine gönderdiği yeni füze savunma sistemine ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı.

Rusya'nın "aşırılıkçılarla mücadele" ve "savunma" gibi gerekçelerle bu füze savunma sistemlerini Suriye'ye yerleştirdiğini kaydeden Earnest, "DAEŞ veya El-Kaide'nin savaş uçağı olduğunun farkında değilim." dedi.

Earnest, ayrıca, Esed rejimine karşı uygulanabilecek yaptırımlarla ilgili değerlendirmeleri masada tuttuklarını ve tüm seçenekleri kullanabileceklerini belirtti.

"DAEŞ VE EL-NUSRA GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİNDE HAVA GÜCÜ MEVCUT DEĞİL"

Konuyla ilgili açıklamasında Pentagon Sözcüsü Peter Cook da bu yeni füze savunma sisteminin farkında olduklarını kaydederek, "Rusya temel amaçlarının terörizmle mücadele olduğunu söylüyor, ancak bildiğimiz kadarıyla bölgedeki DAEŞ ve El-Nusra gibi terör örgütlerinde hava gücü mevcut değil. Belki Rusların konuyla ilgili daha iyi bir açıklaması vardır." şeklinde konuştu.

Cook, yeni füze savunma sisteminin bölgedeki DAEŞ karşıtı koalisyonun uçuş planlarını aksatmaması için tüm tedbir ve ihtimalleri düşündüklerini vurgulayarak, ABD ile Rusya arasındaki "çatışmasızlık halinin" bugüne kadar olduğu gibi devam etmesi için gerekli iletişim kanallarının açık kalacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da günlük basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toner, Rusya’nın S-300 tipi füze sistemini Suriye’ye konuşlandırdığına dair ellerinde bir bilgi olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, haberleri gördüklerini fakat henüz bu bilgileri onaylayamayacaklarını söyledi.

Mark Toner, Rusya’nın S-300 tipi füze sistemini Suriye’ye konuşlandırılmasının DAEŞ’le ve El-Kaide’yle mücadele gibi Suriye’deki hedefleriyle uyuşmadığını belirtti.

 RUSYA'DAN FÜZE SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'ye S-300 hava savunma füze sistemi gönderdiklerini duyurmuştu.

Konaşenkov, Rus basınına yaptığı açıklamada, S-300 hava savunma sisteminin, Rusya'nın Suriye'deki deniz üssü Tartus ve bölgedeki gemilerinin havadan gelecek tehlikelere karşı korunması amacıyla konuşlandırıldığını belirtmişti.

S-300'lerin sadece savunma amaçlı olduğu ve hiç kimse için tehdit oluşturmadığını savunan Konaşenkov, bu konunun Batı'da tedirginlik oluşturmasına anlam veremediğini ifade etmişti.

Rusya, Suriye'de daha önce S-400 hava savunma sistemi konuşlandırmıştı.