Günlük basın brifinginde ABD'nin 2011 yılından beri 524 bin Suriyeliyi kabul ettiğini belirtti.

Psaki, "ABD 2011 yılından beri 524 bin Suriyeli mülteciyi kabul etti. 2015 mali yılı içerisinde, bin ila iki bin arasında Suriyeli mülteciye daimi oturma izni vermemiz gündemde. 2016 mali yılında ise bu rakamın biraz üzerinde Suriyeli mülteciye oturma izni vereceğiz" dedi.

“ABD MÜLTECİLERİ AĞIRLAMA KONUSUNDA GÜÇLÜ VE KÖKLÜ BİR GELENEĞE SAHİP”

"ABD, tarifsiz korku ve zulümlerden kaçan mültecileri ağırlama konusunda güçlü ve köklü bir geleneğe sahip" diyen Psaki, "Bu konuda Kongre'deki iki partinin de çok eskilere dayanan bir desteği söz konusu. Tabii, Suriye krizi ve oradaki insanların yaşadığı tarifsiz korku dikkate alındığında pek çok insanın yapmamızı istediği şey bu mültecilere yardım etmektir" diye konuştu.

“KABUL ETME SÜRECİNDE ÖNCELİK ULUSAL GÜVENLİK”

Terör gruplarına mensup kişilerin, kabul edilecek olan Suriyeli mültecilerin arasında ülkeye sızma riskine dair soruya ilişkin Psaki, mültecileri kabul etme sürecinde önceliklerinin ulusal güvenlik olduğunu, dolayısıyla bu sürecin aylar sürdüğünü belirtti.

Bu konuda ABD'nin Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerden gelen mültecilerden edindiği önemli bir deneyimi söz konusu olduğunu anımsatan Psaki, mültecilerin ABD'ye kabul edilenler arasında en sıkı taranan insanlar olduğunu söyledi.

“ABD'YE KABUL EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN HER MÜLTECİ GÜVENLİK TARAMASINDAN GEÇİYOR”

Psaki şunları kaydetti:

"ABD'ye kabul edilmesi düşünülen her bir mülteci birçok federal istihbarat, güvenlik ve emniyet teşkilatının aynı derinlikteki güvenlik taramasından geçmektedir. Bunların arasında NCTC, Terör Tarama Merkez, Savunma Bakanlığı,ve FBI gibi kurumlar var. Denizaşırı mültecilerin tek tek belirlendiği bu süreç özellikle bu iş için eğitilmiş İç Güvenlik Bakanlığı elemanlarının tarama mülakatları yaptığı geniş kapsamlı bir süreçtir."

Bu güne kadar alınan mültecilerin arasından sadece iki terör vakasına rastladıklarını belirten Psaki ABD'nin gelecek adına bunlardan dersler çıkarıldığını ifade etti.

Kentucky eyaletinde iki Iraklının terörle bağlantıları olduklarına dair kanıtlar ortaya çıktıktan sonra ek önlemler aldıklarını kaydeden Psaki, bu önlemlerin hepsi her bir mülteciye uygulandığını söyledi.