ABD'nin Ukrayna'ya 75 milyon dolarlık ölümcül olmayan nitelikte ilave savunma ve güvenlik yardımında bulunacağı bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna'nın doğusunda meydana gelen gelişmelere ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefonda görüştü. Biden, Poroşenko ile görüşmesinde, Ukrayna'nın doğusundaki şiddet olaylarının yanı sıra Washington'ın Kiev yönetimine yönelik ilave güvenlik yardımı ile Rusya yanlısı ayrılıkçıları ve onların destekçilerini kapsayan yeni yaptırımları ele aldı.

Biden'ın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Mariupol bölgelerinde ayrılıkçıların ateşkes anlaşmasını ihlal eden eylemlerine yönelik endişesini ilettiği belirtilen açıklamada, Biden'ın ayrıca ayrılıkçıların, işgal ettiği alanlara Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin girmesini reddetmesine ilişkin kaygılarını da aktardığı ifade edildi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili de, Biden'ın Poroşenko ile görüşmesinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ukrayna'ya 75 milyon dolarlık öldürücü olmayan nitelikte ilave savunma ve güvenlik yardımı ile askeri araçların transferini onayladığı bilgisini verdiğini bildirdi.

Yetkili, ABD'nin göndereceği yardımların 230'dan fazla zırhlı ve normal çok amaçlı yüksek performanslı askeri araçlar ile radyo ve iletişim araçları, insansız hava araçları, havan topu radarları ile askeri ambulanslar dahil ilk yardım ve sağlık malzemesinden oluşacağını belirtti.