Yarın Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi'nde Danimarka'nın sığınmacıların nakit ve ziynet eşyalarına el konulmasını öngören yasa tasarısı görüşülecek. Geçen hafta AP Genel Kurulu'nda alınan karar uyarınca yapılacak görüşmede, Danimarka tasarının gerekçelerini AB'ye açıklayacak.

Danimarka'daki merkez sağ hükümeti tarafından hazırlanan tasarıda, sığınmacıların beraberlerinde getirdikleri 10 bin krondan (4 bin 400 TL) değerli eşya ya da nakit paralarına el konulması öngörülüyor. Hükümet, bu yolla sığınmacıların kalış ve bakım masraflarının bir kısmının karşılanacağını savunuyor.

26 Ocak'ta mecliste oylanarak kabul edilmesi beklenen tasarı, Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik uygulamalarına benzetilerek eleştiriliyor.

TERÖRLE MÜCADELE

25-26 Ocak'ta AB Dönem Başkanı Hollanda'nın evsahipliğinde yapılacak gayriresmi AB adalet ve içişleri bakanları toplantısının gündeminde ise terörle mücadele olacak. Bakanlar, meseleyi "Yabancı savaşçılarla ilgili istihbarat paylaşımı" ve "Yerel düzeyde kapsamlı yaklaşım" başlıkları altında tartışacak.

Son terör saldırlarının hala istihbarat paylaşımında yaşanan eksiklikleri gösterdiği bir ortamda yapılacak toplantıyla ilgili taslak metinde, istihbaratta nitelik ve niceliğin başarı açısından gerekli olduğu, özellikle yabancı savaşçılar ve destek aldıkları şebekelerler ilgili içeriksel bilgilerin terör saldırınını önlemede büyük bir rol oynadığı kaydedildi.

"Yerel düzeyde kapsamlı yaklaşım" başlığı altında ise, Avrupa'daki terör eylemlerini gerçekleştirenlerden bazılarının Avrupa'da doğup büyüdüğü gerçeğinden hareketle, radikalleşme ile yerel düzeyde mücadele yollarına yoğunlaşılacağı ifade edildi.

YENİ AVRUPA SINIR VE SAHİL MUHAFIZ BİRLİĞİ

Toplantının ikinci gününde ise AB Komisyonu'nun yeni Avrupa Sınır ve Sahil Muhafız Birliği kurulmasını içeren teklifi gündemde olacak.

Teklif, üye ülkeler istemese de AB'ye gerekli durumlarda ülke sınırlarında "müdahale hakkı" tanıyor. Ancak  "müdahale hakkı" maddesi üye devletlerin tamamı tarafından kabul edilmiş değil. Özellikle Yunanistan bu maddeye karşı çıkıyor.

AB HEYETİ TÜRKİYE'DE OLACAK

25-26 Ocak tarihlerinde geniş bir AB heyeti üst düzey diyalog çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Heyette, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Hristos Stilianidis yer alacak.

Ziyarette, Mogherini ve Hahn Türk yetkililerle görüştükten sonra, 4 büyük siyasi parti ve sivil toplum yöneticileri ile bir araya gelecek. Daha sonra ise Mogherini ve Stilianidis, Güneydoğu'yu ziyaret ederek, "bölgede birlikte yaşayan birçok etnik ve dini toplumun temsilcileri" ile görüşecek.

SCHULZ VE JUCKER'İN PROGRAMLARI

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, pazartesi günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, salı günü de eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise pazartesi günü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı Yiannakis Omirou, salı günü BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, çarşamba günü de Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Prof Dr. Ahmet İnsel ile bir araya gelecek.