Avrupa Birliği (AB), aday ülkelerde reformların ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi için 1 milyar Euro’luk paketi kabul etti.

AB Komisyonu, katılım öncesi destek programları kapsamında Batı Balkanlara ve Türkiye'ye toplamda 1 milyar Euro’lukdestek verecek.

Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, konuyla ilgili, "Bu, üyelik sürecindeki ülkelerin siyasi ve ekonomik reform süreçlerinin desteklenmesi için uzun vadeli bir yatırım" değerlendirmesinde bulundu.

Hahn, kabul edilen paketin AB'nin Türkiye ve Batı Balkanlara olan güçlü bağlılığını gösterdiğini ve bunun AB'nin istikrarı, güvenliği ve refahı için önemli bir yatırım olduğunu ifade etti.

Paket kapsamında, Arnavutluk'a 89.9, Bosna Hersek'e 37.2, Makedonya'ya 24.1, Kosova'ya 78 , Karadağ'a 25,1, Sırbistan'a 196.6, Türkiye'ye ise 255,1 milyon Euro destek sağlanacak.

Ayrıca, bölgedeki çok ülkeli yatırımların desteklenmesi için 277 milyon Euro’lukkaynak devreye alınacak.

Türkiye'ye verilecek 255.1 milyon Euro kaynak ile demokrasi ve yönetim, temel haklar ve hukukun üstünlüğü, enerji, tarım ve kırsal kalkınma projeleri desteklenecek.