AB Komisyonu Szcüsü Daniel Rosario, "Üye ülkelerin tamamının eşit muamele görmelerini ve Rusya dahil tüm ticaret ortaklarımızla ağız birliğiyle konuşmalarını bekliyoruz" dedi.

Moskova yönetimi, Ukrayna krizinde Batılı ülkelerin ekonomik ve ticari yaptırımlarına cevap olarak AB, ABD, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleriyle yumurta ithalatını yasaklamıştı.

Çipras'ın 2 gün sürecek Rusya ziyaretinde gıda ambargosunun Yunanistan için kaldırılması talebinde bulunabileceği ve doğalgaz fiyatlarında indirim isteyebileceği belirtiliyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Rosario, Rusya'nın AB'ye uyguladığı gıda ambargosunun "siyasi motivasyonla alınmış haksız bir karar olduğunu" savundu ve tüm üye ülkelerin eşit muameleye tabi olmaları gerektiğini vurguladı.

Rosario, Rusya'nın Yunanistan'ı ambargo dışına alabileceği iddialarının "spekülasyon" olduğunu ve herhangi bir ikili ticaret anlaşmasını vaka bazında değerlendireceklerini söyledi.

Çipras daha önceki açıklamalarında "çıkmaz sokak" olarak nitelendirdiği AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı olduklarını söylese de veto kartına bugüne dek başvurmadı. AB üyelerinin, Moskova yönetimini en çok rahatsız eden ve vadesi temmuz ayında dolan ticari ve mali yaptırımların uzatılmasını haziranda değerlendirmesi bekleniyor.