Makedonya'nın AB'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Besimi, AB'nin Makedonya Delegasyon Şefi Büyükelçi Aivo Orav ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İPA fonlarının nasıl kullanılacağına dair stratejilerini açıkladı.

Besimi, gelecek yedi yıl içerisinde Makedonya'nın İPA fonları kapsamında alacağı maddi yardımın kullanılacağı öncelikli sektörler hakkında bilgi verdi.

İPA fonları kapsamında alacakları maddi yardımın kişi başı 320 Euro’ya denk geldiğini vurgulayan Besimi, ortak hedeflere ulaşılması konusunda AB desteğinin arttığına dikkati çekti.

AB'nin Makedonya Delegasyon Şefi Orav da 2007-2013 yılları arasından İPA fonları kapsamında Makedonya'ya 614 milyon Euro ayrıldığını hatırlattı.

Açıklanan ulusal strateji programına göre, ayrılan 664.2 milyon Euro’luk yardım, demokrasi, hukukun üstünlüğü, kamu, sivil toplum örgütlerine destek, yargı, çevre ve iklim değişikliği, ulaşım, rekabet, yenilik, eğitim, istihdam, sosyal politikalar, tarım ve kırsal kalkınma alanlarındaki reform ve projeler için kullanılacak.

Bu arada Besimi ve Orav ayrıca, Makedonya ile Yunanistan arasında, "Sınırlar Arası İşbirliği İçin Mali Yardım Anlaşması" da imzalandı.