Avrupa Birliği (AB) vatandaşları, miras ve vasiyetnamelerinde tabi olacakları ülkeyi seçebilecek.

AB Komisyonu açıklamasında, AB'de miras hukukunda ve vasiyetnamelerde ülkelerin farklı kurallar uyguladığına işaret edilerek, hangi ülke mahkemelerinin bu konuda yetki sahibi olduğunun belirsiz olduğu kaydedildi.

Bugün yürürlüğe giren hukuki düzenlemeyle, farklı AB üyesi ülkelerde ikamet eden AB vatandaşlarının, hangi ülkenin miras hukukuna tabi olacağını tercih edebileceği, böylece AB'de sınır ötesi miras ve vasiyetname işlemelerinin kolaylaştırıldığı bildirildi.

Adalet, Tüketiciler ve Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Vera Jourova konuyla ilgili açıklamasında, bugün, AB'de uluslararası miras ve vasiyetname konularının daha hızlı ve ucuz hale getirildiğini belirterek, "Vasiyetname hazırlayan bir vatandaş, başka bir AB ülkesinde yaşasa veya mal varlığı farklı yerlerde olsa bile, artık vatandaşı olduğu ülkenin hukukunun, mirasına uygulanmasını tercih edebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Jourova, AB'de her yıl yaklaşık 450 bin ailenin farklı ülkelerdeki miras konusunda yasal sıkıntılar yaşadığına dikkati çekerek, "Yeni AB düzenlemesiyle sonuçlar daha hızlı alınacak. Prosedürler ucuzlayacak"  ifadesini kullandı.

İngiltere, İrlanda ve Danimarka AB'nin miras ve vasiyetname düzenlemesine katılmayacağını bildirdi.

Öte yandan, AB'de 12 milyonun üzerinde kişi, vatandaşı olduğu ülkeden farklı bir ülkede ikamet ediyor.