Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ortadoğu Dörtlüsü’nün teklif ettiği çözüm önerileri şansını kaçırmaması gerektiğini söyledi. Mogherini, barış müzakerelerinin hiç olmadığı kadar gerekli olduğunun altını çizerek, "DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz" dedi.

Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulu’na hitap eden Mogherini, Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletlerden (BM) oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ve 1 Temmuz’da yayınladığı ilk raporu hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.

Son zamanlarda ortaya çıkan gelişmeler sonrasında iki devletli çözüm çabalarının zayıfladığını söyleyen Mogherini, mevcut statükonun savunulabilir durumda olmadığının altını çizdi. "Bir statüko olduğunu da söyleyemeyiz" diyen Mogherini, bu nedenle "Barış süreci hiç olmadığı kadar gerekli" dedi. Mogherini, "İki tarafın nesilleri barış kelimesini bile tanımıyor. İki tarafı bir masa etrafında birleştirmeyi bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İki devletli çözüm fikrini savunmaya devam edeceklerini kaydeden Mogherini, "AB’nin pozisyonu açıktır ve değişmedi, İsrail bu şansı kaçırmamalı, karşılıklı güveni yeniden tesis etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bölgede istikrarın sağlanması için İsrail-Filistin arasındaki sürece destek çağrısı yapan Mogherini, DAEŞ bölgede yayılma hedeflerine dikkati çekerek, "DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz" uyarısında bulundu.

Mogherini’nin konuşmasından sonra AP Genel Kurulu’nda milletvekilleri söz alarak rapor hakkında görüşlerini dile getirdiler. İsrail’in yayılmacı politikası ve yerleşim birimleri inşa kararlarını eleştiren parlamenterler, "İşgalci ve işgale uğrayan" örneğini vererek İsrail ve Filistin’e yaklaşımın eşit şartlarda olamayacağı uyarısında bulundular.