ABD'den eğitimde kullanılmak için Avrupa'ya gönderilen Hellfire füzesi, kullanımının ardından dönmesi gereken ABD yerine Havana'ya ulaştı.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, 2014 yılında gerçekleşen olayda, füzeyi üreten şirket NATO tatbikatında kullanılmak üzere gerekli izinlerin ardından kargoyu İspanya'ya gönderdi.

Aktif olmayan ve sadece eğitim amaçlı kullanılabilen Hellfire eğitim füzesi, tatbikatın ardından tekrar paketlenerek ABD'ye gönderilmek üzere yola çıktı.

Ancak Frankfurt'tan Florida'ya gönderilmesi planlanan füze önce Paris'e oradan da Havana'ya ulaştı. Kargo şirketi ise yanlışlık yaptıklarını savunarak ABD'yi konuya ilişkin bilgilendirdi.

ABD'nin yıllardır ambargo uyguladığı Küba'dan füzeyi geri alabilmek için 2014 yılından bu yana çalışma yaptığı öğrenildi.

Hellfire füzelerinin önce anti-tank amaçlı üretildiği daha sonra da modernize edilerek havadan karaya kullanılabildiği, genellikle de helikopterlerden atıldığı belirtildi.

Eğitim füzesinin aktif olmadığı ancak içindeki teknolojinin "ABD'nin müttefiki olmayan ülkelerin eline geçmesinin riskli" olabileceği kaydedildi.

Beyaz Saray'dan bugün konuya ilişkin yapılan açıklamada da ABD yönetiminin bu sorunu ciddiye aldığı vurgulandı. Füzenin yanlışlıkla mı yoksa bilinçli olarak mı Küba'ya gönderildiğinin tespiti için de soruşturma açıldığı ifade etti.