Sayoc'un, Florida eyaleti sabıka kayıtlarında 1991’den itibaren başlayan kabarık bir suç dosyası var. Sabıka kayıtlarında uyuşturucu, hırsızlık, dolandırıcılık, trafik suçlamalarından tutuklandığı ve ayrıca bir kişiye yönelik patlayıcı kullanma tehdidinde bulunmaktan da tutuklandığı görülüyor.

Cesar Sayoc’a ait sosyal medya hesaplarında yer alan fotoğraflar ve videolarda, Sayoc’un 2016 yılı Ekim ayında Trump’ın mitingine katıldığı anlaşılıyor. Sayoc aynı zamanda kayıtlı bir Cumhuriyetçi seçmen.

Sayoc'un mitingde çekilen görüntüsü.

Sayoc’un mitingde çekilen görüntüsü.

Sosyal medyada da paylaşılan karelerde Sayoc’un Trump’ın kampanyasıyla özdeşleşen MAGA (Make America Great Again) şapkasıyla poz verdiği, Facebook hesabından da Hillary Clinton karşıtı ve Trump yanlısı grupların aralarında bulunduğu muhafazakar bazı Facebook sayfalarını beğendiği görülüyor. Sosyal medya hesapları üzerinde yapılan ilk analize göre Cesar Sayoc’un aşırı sağcı veya ırkçı bir grupla bağlantısı tespit edilmiş değil.

Minibüsün üzerinde Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence'in çıkartmaları, amerikan bayrağı çıkartmaları ve Cumhuriyetçi Parti amblemleri görülüyor.

Minibüsün üzerinde Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in çıkartmaları, amerikan bayrağı çıkartmaları ve Cumhuriyetçi Parti amblemleri görülüyor.

Şüpheliye ait olduğu üzerinde durulan üzeri çıkartma dolu beyaz bir minibüs de ele geçirilmişti. Sosyal medyada paylaşılan kareler ve görüntülerde minibüsün üzerinde Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in çıkartmaları, Amerikan bayrağı çıkartmaları ve Cumhuriyetçi Parti amblemleri görülüyor. Bazı kaynaklara göre Cesar Sayoc, bu beyaz minibüsün içinde yaşıyordu.

Düzenekteki DNA’dan bulundu

Adalet Bakanı Jeff Sessions ve FBI Direktörü Christopher Wray birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, soruşturmaya ilişkin son bilgileri kamuoyuyla paylaştılar. Açıklamaya göre FBI, içinde patlayıcı düzenek bulunan paketlerin üzerindeki parmak izi ve DNA izlerinden yola çıkarak Cesar Sayoc’a ulaştı.

Cesar Sayoc.

Cesar Sayoc.

Sayoc, 5 ayrı federal suçla yargılanacak. Suçlamalar arasında eyaletlerarası patlayıcı madde taşımak, eski başkanlara yönelik tehditte bulunmak, patlayıcıların yasa dışı şekilde posta yoluyla gönderilmesi, şu an görevde olan ve eski federal yetkililere yönelik saldırıda bulunmak var. Adalet Bakanlığı’na göre Cesar Sayoc, 48 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

FBI Direktörü Christopher Wray de gönderilen paketlerde kullanılan düzeneğin yapısını ayrıntılandırdı. FBI Direktörü’ne göre, toplam 14 adet patlayıcı düzeneği gönderildi. Her birinin içinde zaman ayarı ve sürtünme sonucu ısınıp alev alabilecek nitelikte madde bulunuyordu. FBI Direktörü patlayıcı düzeneklerin sahte ya da düzmece düzenekler olmadığını vurguladı.