Afganistan İstihbarat Teşkilatı (NDS), Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur’un ABD'nin insansız hava aracıyla (İHA) yaptığı saldırı sonucunda öldürüldüğünü bildirdi.

NDS tarafından yapılan yazılı açıklamada, Afgan istihbaratının Mansur’u uzun süreden bu yana takip ettiği belirtildi.

Mansur’un, dün Pakistan’ın Balouchistan eyaletinin Dalbandine bölgesinde saat 03.45 civarında düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü ifade edilen açıklamada, saldırıda Mansur'un bir arkadaşının da yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Mansur'un dün Pakistan'da düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde Taliban lideri Mansur'u hedef alan hava saldırısı düzenlediklerini bildirmişti. Afganistan Devlet Başkanlığı da ülkedeki ABD güçlerinin İHA ile Mansur’u hedef alan hava saldırısı yaptığını teyit etmişti.

Mansur, Taliban yönetimi döneminde Afganistan'da Havacılık Bakanı olarak görev yapmıştı. ABD liderliğindeki NATO güçlerinin askeri müdahalesi sonucu Taliban iktidarının sona ermesinin ardından örgütünün yönetici şura üyesi olan Mansur, son beş yıldan beri Taliban lideri Molla Ömer’in yardımcısı olarak görev yapmıştı ve örgütün icra işlerine bakıyordu. Örgütün lideri Molla Ömer'in ölmesinin ardından Afganistan Taliban’ı, Temmuz 2015’te Mansur’u, yeni liderleri olarak belirlemişti.