Hamid Karzai, görevi, devlet başkanlığı seçimini kazanan Ahmedzai'ye devretti. Ahmedzai ile beraber, iki yardımcısı, hükümetin üst yöneticisi Abdullah Abdullah ve yardımcıları yemin ederek göreve başladı.

Ahmedzai, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, tüm Afgan halkına karşı sorumlu olduğunu, yeni dönemde "ciddi reformlar" yapacağını söyledi.

Ülkede yolsuzluk ve rüşvet oranının çok yüksek olduğunu ifade eden Ahmedzai, artık görevini kötüye kullananların cezalandırılacağını belirtti. Halkın artık bundan fazla yolsuzluğu kabul edemeyeceğini dile getiren Ahmedzai, yeni hükümette mükafat ve cezanın olacağını vurguladı.

Ahmedzai, "Artık meşru güç sadece hükümetin elinde olacak, sorumsuz silahlı grupların dönemi sona erdi ve bu gruplara son noktayı koyacağız" dedi.

SİLAHLI GRUPLARLA MÜZAKERE SÜRECİ

Siyasi sorunların savaşla çözülemeyeceğini söyleyen Ahmedzai, "Taliban ve Hizb-i İslami Partisi'nin siyasi görüşmelere katılmasını istiyorum, ülkemizdeki her köyden barış sesi yükselmeli" ifadesini kullandı.

Ahmedzai, "Sosyal adalet olmadıkça barış sağlanamaz. Sosyal adaletin olması için de ülkemizde birinci ve ikinci derece vatandaşın olmaması lazım, tüm vatandaşların birinci derece olması gerekiyor" dedi.

"Ülkedeki tüm diğer hükümetlere son vereceğini" söyleyen Ahmedzai, halktan, yanlış bir iş yaptığında kendisini doğru yola getirmelerini, doğru işler yaptığında ise destek vermelerini istedi.

KARZAİ: "BARIŞ SÜRECİ BAŞARISIZ OLDU"

Yeni hükümette üst yönetici olan Abdullah Abdullah ise konuşmasında, ulusal birlik hükümetinin kurulması ile ülkenin birliğine bağlı kalacağını, Afganistan tarihinde yeni bir sayfa açıldığı için memnuniyet duyduğunu söyledi.

Hamid Karzai de kendi döneminde herşeye sıfırdan başlandığını belirterek, görevi yeni devlet başkanına devrettiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Yeni hükümete destek vereceğini belirten Karzai, ülkenin geçen 13 yılda farklı alanlarda geliştiğini ancak barışa yönelik bir şey elde edilemediğini, barış sürecinin başarısız olduğunu kaydetti.

Devlet Başkanlığı Sarayı'nda düzenlenen ve Türkiye'yi BaşbakanYardımcısı Bülent Arınç'ın temsil ettiği devir teslim törenine, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, İran ve Hindistan cumhurbaşkanı yardımcıları ile yabancı ülke temsilcileri ve üst düzey Afgan yetkililer katıldı.

Afganistan'da 5 Nisan ve 14 Haziran'da tarihlerinde yapılan devlet başkanlığı seçimini, Eşref Gani Ahmedzai kazanmıştı.

Ahmedzai'nin rakibi Abdullah Abdullah tarafından ortaya atılan yolsuzluk iddiaları sonucunda seçim süreci çıkmaza girmiş, daha sonra iki aday ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin gerişimi ile iktidarın paylaşılması ve ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmıştı.