NATO'ya bağlı güçlerin hava desteği verdiği operasyonda en az 8 militanın da yaralı ele geçirildiği ifade edildi.

Nangarhar Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Hazret Hüseyin Meşrikval, DAEŞ militanlarına operasyon düzenlendiğini belirterek 28 örgüt üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Açin Kaymakamı Galip Mücahit, yaptığı açıklamada, "Afgan özel timleri, bölgedeki DAEŞ unsurlarına yönelik gece NATO'nun da hava desteği sağladığı geniş çaplı bir operasyon başlattı. NATO savaş uçakları hava bombardımanı yaparken Afgan askerleri de karadan bu noktaları kuşatma altına aldı. Terör örgütünün cephe hattı kırılmış durumda. Bu bölge teröristlerden temizleninceye kadar operasyonlar devam edecek" ifadelerini kullandı.

Galip Mücahit ayrıca, DAEŞ'ten temizlenen bölgelerde Afgan güvenlik güçlerinin daimi kontrol noktaları oluşturacağını dile getirdi.

Afgan güvenlik güçlerince şu ana kadar dört kontrol noktasının kurulduğu belirtilirken, yetkililer, ilçede güvenliğin sağlanması için bölge halkının da güvenlik birimlerine destek vermesini talep ediyor.

DAEŞ'İN AFGANİSTAN YAPILANMASI

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Afganistan'ın 34 vilayetinin en az 25'inde hücresi ve yapılanması bulunduğu belirtilen DAEŞ'in özellikle Taliban örgütü içerisindeki liderlik krizi ile daha fazla zemin bulmaya başladığı kaydediliyor.

Uzmanlar, Taliban'ın içerisindeki radikal unsurların, Molla Ömer'in ölümünün duyulmasının ardından DAEŞ'e katıldığını dile getiriyor.

Yine BM raporlarına göre, Taliban örgütü içerisindeki unsurların yüzde 10'unun DAEŞ'e sempati duyduğu belirtilirken, DAEŞ üyelerinin doğrudan Afgan güvenlik güçlerini hedef aldığı ancak Nangarhar'da uyuşturucu ticaretini kontrol edebilmek için Taliban militanları ile de çatışmaya girdikleri ifade ediliyor.

Pakistan sınırına yakın ve yüksek dağlarla çevrili Nangarhar'ın Açin ilçesi, uzun süredir DAEŞ ve Taliban militanlarının arasındaki çatışmalara sahne oluyordu.

Daha önceden Taliban lideri Molla Ömer'in danışmanlığını yapan Abdurrauf Hadim, bu bölgede adı DAEŞ - Horasan olarak bilinen örgütün Afganistan'daki liderliğini yapıyor.

Afgan istihbarat raporlarına göre, DAEŞ'in üyelerinin arasında Orta Asyalı ve çevre ülkelerden gelen yabancı savaşçılar da bulunuyor. Örgütün üst düzey yöneticilerinin çoğunun yabancı olduğu belirtiliyor.

Her türlü iletişim aracını kullanarak propaganda yaptığı ve taraftar toplamaya çalıştığı belirtilen DAEŞ'in, rekabet halinde olduğu Taliban'ın yerini alarak buradan Orta Asya'ya açılmak istediği ifade ediliyor.

Ülkenin özellikle kırsal kesimlerinde işsizliğin yoğun olması nedeniyle, terör örgütünün üyelerine, aylık ortalama 400 dolar maaş bağlamasının katılımı daha fazla arttırdığı iddia ediliyor.

Katılımı sağlayan diğer sebeplerin ise Taliban içerisindeki liderlik krizinin henüz aşılamamış olması ve DAEŞ'in Taliban'a göre, üyelerine daha iyi maddi imkanların yanı sıra silahlar ve teçhizat sağlaması gösteriliyor.

Öte yandan Afganistan Mülteciler Bakanlığının verilerine göre, DAEŞ'in bölgede varlık göstermeye başlaması, ardından patlak veren çatışmalardan ötürü şu ana kadar en az 17 bin kişi evinden ayrılarak ülke içinde farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı.