Başkent Kabil'de toplanan çok sayıda kişi ülkede İran'ın kültür, din ve medya alanında müdahalede bulunduğunu belirterek, İran aleyhtarı gösteri düzenledi.

Şehrinev Parkında toplanan bir araya gelen göstericiler, İran'ın Kabil büyükeçiliğine doğru yürüyerek,  "İran'a ölüm", "İran ajanlarına ölüm", "İran ülkemizde müdahale etmesin", "Biz Kabil'de İran elçiliğini istemiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

İran'ın, Afganistan'da kültür, din, medya yanı sıra farklı alanlarda ülkeye müdahalede bulunduğunu iddia eden göstericiler, İran'ın desteklediğini öne sürdükleri medya gruplarının ülkede nifaka yol açtığını söyledi.

Göstericilerden Ahmet Yakup yaptığı açıklamada, "İran, ülkemizde bazı Afgan işbirlikçileri ile medya kurumları açmış ve Afganların birliğini tehdit etmek için her gün programlar yapıyor. Afgan militanlarını silah desteği veriyor ve birçok kirli işleri yapıyor. İran'ın müdahaleleri ülkemiz ve bölgenin güvenliği için büyük bir tehdit, biz Afganistan'ın işlerine İran müdahalelerine son verilmesini ve İran ile diplomatik ilişkilerin bitirilmesini istiyoruz" dedi.

Protestoculardan Gül Ahmad ise, "İran ve desteklediği belli Afgan kurumlar bizim kültürümüzü ve değerlerimizi değiştirmeye çalışıyor, kendi Afgan ajanlarının yardımı ile ülkemizde ayrımcılığa yol açıyor. Biz artık İran'ın kültürel ve istihbarat nüfuzunun önlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Göstericiler daha sonra yanlarında getirdikleri İran bayrağını yakarak, taleplerinin hükümet tarafından karşılanmaması halinde protestolarını sürdüreceklerini belirterek, olaysız biçimde dağıldılar.