Afganistan'da silahlı muhalif gruplardan Gulbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizbi İslami Partisi temsilcileri ile Afganistan Barış Konseyi arasında barış anlaşması taslağı imzalandı.

Afganistan İcra Heyeti Birinci Yardımcısı Mohammad Han bugün yaptığı açıklamada, aylardan beri Hizbi İslami Partisi temsilcileri ve Barış Konseyi arasında devam eden görüşmelerin sonucunda elde edilen barış anlaşması taslağının partinin lideri Gulbeddin Hikmetyar’ın onayından sonra geçerli olacağını söyledi.

Han, yıllardır Afgan hükümeti karşısında silahlı mücadele yürüten Hikmetyar liderliğindeki Hizbi İslami Partisinin, hükümette pay almanın karşılığında barışı etmediğini bildirdi.

İcra Heyeti Birinci Yardımcısı Mohammad Han, “Afgan hükümeti, Hizbi İslami Partisinin barış sürecine katılması karşılığında, ABD ve Birleşmiş Milletler’in kara listesinde olan parti lideri Gulbeddin Hikmetyar ve bazı parti üyelerinin isimlerini çıkartacak, parti lideri ve üyelerini şimdiye kadar yaptıkları suçlardan dolayı yargılamayacak ve önemli ulusal konularda parti lideri Hikmetyar’ın fikrini de alacak” dedi.

Hizbi İslami Partisi, 14 yıldan beri Afgan hükümetine karşı ülkenin değişik bölgelerinde ve özelikle doğu bölgesinde savaşıyor. Parti üyeleri defalarca başkent Kabil başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde Afgan güvenlik güçlerine ve Afganistan'da bulunan yabancılara yönelik intihar saldırıları da düzenlemişti.