Ofis, Afganistan'dan Batı Avrupa'ya yasadışı yollardan götürülen eroin ve esrarı konu alan "Uyuşturucu Parası" konulu raporu yayımladı.

Raporda, Afganistan'dan Batı Avrupa'ya yıllık getirilen yasadışı eroin ve esrarın değerinin 28 milyar dolar olduğu belirtildi.

Avrupa'daki en büyük "eroin piyasasını" oluşturan ülkelerin Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya olduğu vurgulanan raporda, uyuşturucudan elde edilen 18 milyar doların Batı ve Orta Avrupa'dan geldiği kaydedildi.

Eroin ve esrarın Avrupa ve Balkan rotasındaki ülkelere negatif ekonomik etki yaptığı vurgulanan raporda, uyuşturucudan elde edilen kazancın büyük oranının kaçakçılara gittiği ifade edildi.

Rapora göre Afganistan'dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkanlar üzerinden devam eden uyuşturucu trafiğinde her yıl 155 ton eroin ve esrar taşınıyor.

Uyuşturucu kaçakçılarının Türkiye ve İran'ı güzergâh olarak kullanıldığı belirtilen raporda, uyuşturucunun yüzde 30'nun İran'da, yüzde 17'sinin Türkiye'de ve yüzde 6'sının Avrupa ülkelerinde yakalandığı belirtildi.