Guzara Hastanesi Müdürü Amrullah Amani, Hatemün Nebiyyin Okulu'ndan getirilen kız öğrencilerin tedavilerinin sürdüğünü ve durumlarının iyiye gittiğini söyledi. Okul yöneticileri de öğrencilerin okula geldiklerinde normal olduklarını ancak sınıftan içeri girer girmez hepsinde zehirlenme belirtilerinin görüldüğünü ifade etti.

Afganistan'ın İran sınırına yakın üçüncü büyük kenti olan Herat'ta dün de iki ayrı kız okulunda zehirlenme vakası görülmüş ve 400'e yakın kız öğrenci ile öğretmen çeşitli hastanelere sevk edilmişti.
Herat Vilayet Hastanesi Sözcüsü Refik Şirzay, hastaneye kaldırılan öğrencilerin şiddetli baş dönmesi, kusma, baş ağrısı şikâyetleri bulunduğunu bildirdi. Şirzay, kız öğrencilerin bazılarının sınıflara girdikten hemen sonra bayıldıklarını belirtti.

Yaşları 10 ile 17 arasında değişen öğrencilerden bazılarının hala hastanelerde tedavi altında olduğu ifade edildi.

EN AZ 7 ZEHİRLENME VAKASI

Herat'ta özellikle kızların devam ettiği okullarda güvenlik önlemleri artırıldı. Son bir haftada kentin değişik bölgelerindeki okullarda en az yedi benzer olay meydana geldi ve 700'ün üzerinde kız öğrenci zehirlenerek hastanelerde tedavi altına alındı.

Herat Vali Yardımcısı Asiluddin Came, olaydan ülkedeki hükümet karşıtı yabancı savaşçıları sorumlu tuttu. Came, "Daha önce insanları kaçıran ve terör estirenler şimdi de kız öğrencileri zehirliyor. Bu saldırıların ardında yabancıların olduğuna inanıyoruz. Tıpkı daha önce çocukları kaçırıp öldürdükleri gibi şimdi de çocukları zehirliyorlar" dedi.

DAHA ÖNCE YAKALANMIŞLARDI

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Necip Daniş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığını, Afgan emniyet güçlerinin konuyu her yönüyle takip ettiğini söyledi.

Daniş, "Geçen yıllarda da teröristler, kız öğrencilerden önce sınıflara gidip zehirli gaz sıkması için bazı kişilere para vermiş ve bu eylemi yapanlardan bir kısmı yakalanmıştı" diye konuştu.

Daha önceki yıllarda ülke genelinde kız okullarını hedef alan saldırılardan kız çocuklarının eğitim almasına karşı çıkan Taliban örgütü sorumlu tutulmuştu.

Taliban, ülkede kendi yönetimi boyunca kızların okula gitmesini yasaklamış, kadınların çalışmasına da izin vermemişti.