Somali'de geçen temmuz ayında bir düğün töreni sırasında, 6'sı aynı aileden olmak üzere 7 sivilin Uganda askerlerince öldürülmesi olayındaki sorumluluğu kabul eden Afrika Birliği Somali Misyon Şefi Maman Sidikou özür diledi ve katliam ile ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Daha önce Afrika Birliği tarafından kabul edilmeyen katliam ile ilgili Afrika Birliği Somali Misyon Şefi Maman Sidikou, Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Somali'deki düğün katliamını trajik ve korkunç olarak nitelendiren Sidikou, "Olay derinlemesine iyice araştırılacak. Araştırma komisyonunda Somali Federal Hükümeti, bölgesel hükümet ve Somali ordusunun da üyeleri bulunacak. Soruşturmanın tamamlanması 2 hafta kadar bir zaman alacak" dedi.

Olayda, askerlerce kurşuna dizilerek öldürülen 7 sivilin Afrika Birliği askerleri tarafından katledildiklerini kabul eden Afrika Birliği Somali Misyon Şefi Maman Sidikou, "Ben Afrika Birliği adına ölümlerden dolayı özürlerimizi sunmak istiyorum. Olaydan dolayı çok üzgünüz. Soruşturma komisyonunda, tarafsızlığın sağlanması için sadece askerlerden değil, polis ve sivillerden de üyeler bulunacak" diye konuştu.

Somali'nin liman şehri Merka'da 31 Temmuz 2015 tarihinde Eş Şebab Örgütü'nün Uganda askeri konvoyuna saldırısının ardından Uganda askerleri Rusya Mahallesi'nde evlere girerek gelişi güzel operasyon yaptı.

Operasyon esnasında düğün töreni yapan Muallim ailesinin evine de giren askerler, 6'sı aynı aileden olmak üzere 7 sivili kurşuna dizmişti.

Aile fertleri ve görgü tanıklarının ifadeleri üzerine, uluslararası insan hakları kuruluşları olsivilin ayla ilgili soruşturma yapma çağrısında bulunmuştu.

Somali'de 7 sivili öldürülmesi ile ilgili bu ülkede görev yapan 3 Uganda subayı suçlanıyor.