Togolu ekonomi uzmanı Nadine Kalife, Afrika'da 2050'de yaşanabilecek nüfus patlamasının, iyi bir yönetimle kıtanın ekonomisine fayda sağlayabileceğini belirtti.
      
Kalife, AA muhabirine değerlendirmesinde, ABD Nüfus Referans Bürosunun (PRB) verilerine değinerek 2050'de dünya nüfusunun 4'te1'ine ulaşması beklenen Afrika'da, nüfus patlamasının iyi yönetilmesi halinde faydalı olabileceğini söyledi.
      
Afrika'nın ekonomi ve sosyal kalkınmanın nüfus oranına bağlı olmadığına dikkati çeken Kalife, "Önemli olan bir ülkenin iyi yönetilebilmesidir. Ancak Afrika'da Ruanda, Senegal, Mauritius dışında iyi yönetebilmek için çaba gösteren ülke yok. Çoğu ülkedeki yanlış yönetim, nüfus patlamasına karşı yeni istihdam alanları yaratabilecek uluslararası yatırımcıların ülkeye gelmesine engel oluyor" ifadelerini kullandı.
      
Yanlış yönetimin yanı sıra Nijerya'da, Kamerun'da ve Çad'da saldırılar düzenleyen Boko Haram örgütü, Sahel bölgesinde etkili olan Magrip El Kaidesi (AQMI) gibi radikal grupların varlığı nedeniyle yatırımcılar ve turistlerin Afrika'ya gelmediğine işaret eden Kalife, kıtanın ancak yabancı yatırımcılarla kalkınabileceğini, bunun için hükümetlerin daha hassas davranması gerektiğini kaydetti.
      
Kalife, dünyanın en kalabalık ilk 10 ülkesi arasına girmesi beklenen Nijerya, Demokratik Kongo ve Etiyopya'da öngörülen nüfus patlamasının kalkınmaya, ekonomiye ve sosyal alanda gelişime doğrudan bir katkısı olmayacağı aksine iyi yönetilememesi durumunda ülkedeki olumsuz hayat şartlarını daha da kötü hale getirebileceği yönünde uyardı.
      
İstihdam sağlanamayacak nüfus artışının bir anlamı olmadığına vurgu yapan Kalife, istihdamın olmadığı ortamda yoksulluğun ciddi boyutlara ulaşacağını, bu nedenle önce işsizlik sorununun giderilmesi gerektiğini söyledi.
      
ABD Nüfus Referans Bürosunun tahminlerine göre, 35 yıl içinde 400 milyonla Nijerya, 190 milyonla Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 165 milyonla Etiyopya nüfusunun toplam 755 milyona ulaşması bekleniyor.
      
Doğurganlık oranının en yüksek olduğu Batı Afrika bölgesindeki Demokratik Kongo'da hemen hemen her kadın 6'dan fazla çocuğa sahip. Mali, Burkina Faso veya Nijer de ise her kadının ortalama 7 çocuğu bulunuyor.
      
PRB Başkan Yardımcısı Peter Goldstein, sağlık sektöründe gelişmelerin kaydedilmesiyle ölüm oranının düştüğüne dolayısıyla doğurganlık oranının da yükseldiğine işaret etti.