Avrupa Birliği ve Afrika Birliği üyesi ülkelerin katılımı ile Malta'da gerçekleştirilen zirvede, mülteci kriziyle baş edebilmesi için Afrika'ya 1.8 milyar Euro mali yardımda bulunulmasını kararı alındı.

Avrupa Birliği ve Afrika Birliği üyesi ülkeler, uzun süredir dünya gündeminin ilk sırasında yer alan mülteci krizine çözüm bulmak üzere Malta'da bir araya geliyor. Dün başlayan ve bugünde devam eden zirvede insanları göçe zorlayan yoksulluk, çatışma ve diğer konuların ele alındı. Avrupa Birliği liderleri, Afrika ülkelerine mülteci akınına neden olan yoksulluk ve çatışma gibi sorunlarla başa çıkabilmeleri için 1.8 milyar Euro mali yardımda bulunulmasını öngören "Acil Güven Fonu" imzalanmasını kararlaştırdı. Şu ana kadar belli bir miktarı toplandığı belirtilen paranın, geriye kalan kısmının ise AB ve üyesi 28 ülke tarafından bağışlanacağı kaydedildi. Zirvede kararlaştırılan fonun mülteci krizinden etkilenen bölgelere odaklanacağı bildirilirken, AB yetkilileri Afrikalı mültecilerin uzun dönemli endişeyi gözler önüne serdiğini ifade etti.

"YETERLİ DEĞİL"

Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufo, "Bu fon yeterli değildir. Bizim istediğimiz sadece bu formda resmi kalkınma yardımı değil, küresel denetim formu. Dünya ticareti adil olmak zorunda. Afrika'ya daha fazla yatırım yapılmadı. Resmi kalkınma yardımı, oldukça iyi ancak yeterli değil" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, bugün mülteci krizinde bir adım daha attıklarını ifade ederek, "Afrika için Acil Güven Fonu, rekor bir hızla kuruldu ve AB'nin bölgede görülen zorluklara karşı hızlı bir şekilde yanıt verdiğini gözler önüne seriyor Başarmak için, yasadışı göçün ana nedenleri, ekonomik fırsat eşitliği, güvenlik ve kalkınma konularında diğer Avrupa ülkeleri ve Afrika'daki ortak ile birlikte çalışmak zorundayız. Daha fazla üye ülkenin katkı sağlamasını istiyorum" ifadelerini kullandı.