AİHM, ''Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkı ile ilgili 2. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine'' hükmetti.

Türkiye, başvuru sahiplerine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 21 bin 650 Euro maddi tazminat ödeyecek.

AİHM gerekçeli kararında, ''hastanın, ölüm nedeni konusunda sağlık ekibinin rolü ile ilgili değerlendirme yapmanın mahkemenin görevi olmadığı ancak, Türkiye'de yetkililerin hastanın yaşam hakkının korunması ile ilgili yasal mevzuatın uygulanmasının garanti altına alması konusunda başarısız olduğuna'' hükmetti.

Kararda, ''yasal mevzuatta belirtilmesine rağmen, sağlık uzmanlarının ve Türkiye'deki mahkemenin, alerjik reaksiyon olasılığına karşı hastanın geçmişteki sağlık kayıtları ile ilgili soruları, sağlık ekibinin yöneltme zorunluluğunu sorgulamamalarının, insan haklarına aykırılık teşkil ettiği'' yorumunda bulunuldu.

Bursa'da özel bir hastanede tedavi gören 74 yaşındaki Ruhsar Keşoğlu, kendisine yapılan penisilin iğnesinin alerji yapması sonucu hayatını kaybetmişti.

Keşoğlu'nun çocukları ve torunları toplam 11 kişi, Türkiye'de yaptıkları başvurunun sonuçsuz kalmasının ardından 2007 yılında AİHM'e başvurmuştu.