Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ülkesinde "görevi suistimal ve güveni kötüye kullanmak" suçlarından yargılanan eski İçleri Bakanı Yuriy Lutsenko'yu çelik kafeste duruşma salonuna çıkartan Ukrayna'nın insan hakları ihlali yaptığına hükmetti.

AİHM, "Ukrayna'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine" karar verdi.

Mahkeme, talep etmediği için Lutsenko'ya maddi tazminat ödenmesine gerek görmedi.

AİHM gerekçeli kararında, "eski bakanının özellikle duruşmalar öncesi dört aylık sürede küçük bir hücrede tutulması, kendisine uzun süren duruşmalar sırasında yeterli yemek ve dinlenmek için yeterli zaman verilmemesi, sağlık durumu oldukça kötü olmasına rağmen duruşmaya sokulması ve çelik kafeste duruşmaya çıkartılmasının insan hakları ihlali teşkil ettiğine" hükmetti.

Ukrayna'da 2010 yılı aralık ayında gözaltına alınan bakan, 2012 yılı şubat ayında hakkındaki suçlamalarla ilgili dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2013 yılı nisan ayında ilan edilen af ile serbest kalan Lutsenko, 2014 yılı Ağustos ayından bu yana Petro Poroşenko Bloku Grup Başkanvekili görevini sürdürüyor.