Endonezya Ulaştırma Bakanlığı Hava Ulaşım Genel Müdürü Djoko Murjatmodjo, yaptığı açıklamada, uçağın gerekli izinleri almadan uçtuğunu söyledi. Murjatmodjo, "Düşen Airasia uçağının gerekli izinleri almadan kalkmasına izin veren havaalanı yetkilileri ve kule merkezi dahil olmak üzere bütün sorumluları araştıracağız. Bu araştırmalar sefer düzenleyen diğer havayolu şirketlerini de kapsayacak" dedi.

AirAsia Endonezya Müdürlüğü Direktörü Sunu Widyatmoko ise sorumluların araştırılmasında hükümetle ortak çalışacaklarını, yasal süreç devam ettiği için "uçağın izinsiz kalkması konusunda açıklama yapmak istemediğini" söyledi.

İnceleme sonuçlanan kadar AirAsia'nın Endonezya'nın Surabaya şehrinden Singapur'a olan tüm uçuşları askıya alındı.

AirAsia havayollarına ait QZ-8501 sefer sayılı Airbus A320-200 tipi uçakla Endonezya'nın Surabaya kentinden Singapur'a giderken 28 Aralık Pazar günü kalkıştan sonra irtibat kesilmişti. Uçağın enkazına ait bazı parçalar ve cesetler, Java Denizi'nde 30 Aralık'ta bulunmuştu. Şimdiye kadar denizden 37 cesedin çıkarıldığı uçağın ana parçaları ve kara kutusuna henüz ulaşılamadı. Uçakta 7'si mürettebat 162 kişi bulunuyordu.