Birleşmiş Milletler (BM), 2016'da deniz yoluyla Avrupa'ya geçen sığınmacı sayısının azalmasına karşın hayatını kaybeden sığınmacı oranının bir önceki yıla göre 3 kat arttığını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, bu yılın başından itibaren Akdeniz'de hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 3 bin 740 olduğunu belirtti.

Spindler, 2015'te Akdeniz'de yaşamını yitiren sığınmacı sayısının 3 bin 771 olduğunu anımsatarak, yıl sonuna iki aydan fazla bir sürenin kalmasına rağmen 2016'nın sığınmacı ölümleri açısından "en kötü yıl" olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz yıl Akdeniz'den Avrupa sahillerine 1 milyon 15 bin 78 sığınmacının ulaştığını hatırlatan Spindler, 2016'da ise bu rakamın şimdiye kadar 327 bin 800'de kaldığına işaret etti.

Spindler, 2015'te her 269 sığınmacıdan birinin Akdeniz'de hayatını kaybetmesine rağmen, bu yıl bu oranın 3 kat artarak her 88 sığınmacıdan birinin yaşamını yitirdiğini bu durumun da endişe verici olduğunu söyledi.

Libya-İtalya rotasının sığınmacılar için en ölümcül güzergah olduğunu belirten Sözcü Spindler, buradan Avrupa'ya ulaşmaya çalışan her 47 sığınmacıdan birinin öldüğünü sözlerine ekledi.