İtalyan Rainews 24 kanalının haberine göre, Akdeniz'in Libya ile İtalya arasında kalan ve Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgesinde, Ortadoğu ve Afrika'daki çatışma ve istikrarsızlıktan kaçan çok sayıda sığınmacının bulunduğu teknelere bugün kurtarma operasyonu yapıldı.

İtalya sahil güvenlik ekiplerinin koordinasyonunda, söz konusu bölgede Avrupa Birliği Ülkelerinin Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (FRONTEX) kapsamında görev yapan 10 deniz ünitesinin yürüttüğü, bazısı halen devam eden operasyonlarda kurtarılan sığınmacı sayısının 4 bin 541 olduğu bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) son açıkladığı verilere göre, bu yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek İtalya'ya ulaşan sığınmacı sayısı 120 bini geçerken, umuda yolculukları denizde ölümle sonuçlanan sığınmacıların sayısının ise 2 bin 620 olduğunu açıklanmıştı.

KANADA 10 BİN SURİYELİ SIĞINMACI ALACAK

Öte yandan Kanada, 10 bin Suriyeli mülteciyi ülkeye kabul edeceğini açıkladı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander Toronto'da düzenlediği basın toplantısında, Mülteci Yeniden Yerleştirme Programı kapsamında 10 bin Suriyeli sığınmacıyı Kanada'ya alacaklarını söyledi.

Esad rejimi ve DAEŞ terörü nedeniyle bölgede 10 milyondan fazla insanın evlerinden ve yerlerinden olduğunu ifade eden Bakan Alexander, ''2016 yılı sonunda almayı planladığımız 10 bin mülteciye dair planı, 15 ay öne çektik. Güvenlik taramasından geçirilen 10 bin Suriyeli, işlemlerinin tamamlanmasını takiben, mümkün olan en kısa zamanda Kanada'ya yerleştirilecekler''dedi.

Sorunun aciliyeti nedeniyle işlemlerdeki bürokrasiyi azalttıklarını kaydeden Alexander, "Vize işlemlerinin daha hızlı yürümesi için ilave personel görevlendirildi'' diye konuştu.

Bakan Alexander, kabul edecekleri mülteciler için BM mülteci konvansiyon belgesi talep etmeyeceklerini ancak güvenlik taramasının en üst seviyede gerekli olacağını vurguladı. Alexander, Kanada vatandaşlarından aile bireyleri için ya da sivil toplum kuruluşlarından mültecilere sponsor olmak isteyenlerin, açıklanan rakama dahil edilmeyeceğini sözlerine ekledi.