Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, Libya'dan İtalya'ya kaçak göçmen taşıyan teknenin dün Akdeniz'de batarak, 400 kişinin kaybolmasının ardından, gelecekte bu tür "şok edici trajedilerin" önlenmesi için Akdeniz'de güçlü bir kurtarma mekanizması oluşturulması çağrısında bulundu.

BMMYK'den yapılan açıklamada, batan tekneden şimdiye kadar 142 kişinin kurtarıldığı, 8 kişinin cesedine ulaşıldığını, 400 kişinin ise hala kayıp olduğu ifade edildi.

Kurtarma çalışmalarına öncelik verilerek, arama kurtarma çalışmalarının derhal artırılması çağrısında bulunan Guterres, "Akdeniz'de tıka basa dolu bir teknenin alabora olması ve 400 kişinin öldüğü haberini alınca şoke oldum. Bu durum Akdeniz'de güçlü bir kurtarma mekanizması oluşturulmasının önemini ortaya koyuyor" dedi.

Guterres, İtalya'nın uyguladığı ve 2014 yılında son verdiği "Mare Nostrum (Bizim Deniz)" operasyonunun yerine eşdeğer kapasitede bir arama kurtarma mekanizmasının getirilmediğini belirterek, Suriyeliler ve her geçen gün daha fazla kişinin Avrupa'ya geçmek için hayatlarını riske attığını ve bu nedenle yeniden yerleştirme fırsatlarının artırılması, daha esnek vize politikası uygulanması ve acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

İtalya ile Libya arasında kalan, Sicilya Kanalı olarak adlandırılan ve insan kaçakçılarının Avrupa'ya kaçışta yoğun olarak kullandığı bölgede her yıl binlerce göçmen hayatını kaybediyor.

İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin verilerine göre geçen Cuma'dan bu yana Akdeniz'de 8 bin 500 kaçak göçmen kurtarıldı.

Dün batan gemide kaybolan 400 kişinin ölümünün doğrulanması durumunda bu yıl Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısı 900'e ulaşacak.

Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre ise geçen yıl Avrupa'ya kaçak yollardan girmek isteyen 3 binden fazla göçmen Akdeniz'de boğularak hayatını kaybetti.