Uluslararası Af Örgütü Akdeniz'de yaşanan göçmen facialarından sorumlu tuttuğu Avrupa Birliği'ni can kurtarmaya yönelik operasyon başlatmaya çağrısında bulundu

İnsan hakları örgütünün açıkladığı "Avrupa'nın Batan Utancı: Denizdeki göçmen ve ilticacılar kurtarma başarısızlığı" raporunda AB'nin geçen yıl maliyetinin yüksek olması ve düzensiz göçü teşvik etiği için sonlandırdığı Akdeniz'deki Mare Nostrum operasyonunun ardından bu yılın ilk üç buçuk ayında can kayıplarının, geçen yılın aynı dönemine göre 53 kat arttığı ifade edildi.

AB'nin Mare Nostrum'un yerine İtalya açıklarında başlattığı daha dar kapsamlı Triton operasyonu çerçevesinde can kayıplarını önlenmede yetersiz kaldığı belirtilen raporda, "AB üyeleri acil olarak açık denizde ana göçmen rotaları boyunca devriye gezecek ve öngörülen hareket noktalarıyla orantılı, hedefi Akdeniz'de can kurtarmak olan bir çok uluslu insani operasyonu acilen başlatmalı. Bu operasyon devreye girene kadar Avrupa hükümetleri, arama ve kurtarma kapasitelerini güçlendirecek şekilde İtalya ve Malta'ya mali ve lojistik destek sağlamalı" denildi.

Af Örgütü, AB Komisyonu'nun Mayıs ortasında açıklayacağı yeni göçmen stratejisinde, sığınmacıların Avrupa'ya ulaşabilmesi için güvenli ve düzenli rotalar da belirlenmesi çağrısı yaptı.

Örgütün raporunda "Avrupa'ya Akdeniz rotası (göçmenler için) en tehlikeli ve en ölümcül olmaya devam ediyor. Fakat ilticacılar ve göçmenler bu yolu kullanmaya devam edecek" denilerek bu tablonun ancak Avrupa Birliği yeterli güvenli ve düzenli rotalar sunmasıyla değişebileceği vurgulandı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre geçen yıl Akdeniz her 50 göçmenden 1'ine mezar olurken, bu yıl bu oran her 23 göçmenden birinin ölümü şeklinde gerçekleşti.

AB liderleri hafta sonunda, İtalya'ya ulaşmak isterken 950 kadar göçmenin bulunduğu teknenin Libya açıklarında batmasıyla yaşanan ve son yılların en büyük göçmen felaketinin ardından Brüksel'de yarın olağanüstü toplanma kararı almıştı.

İnsan kaçakçılarının kullandığı teknelerin ele geçirilip imhası için Akdeniz'de askeri ve sivil operasyon başlatılması, AB zirvesinde görüşülecek öneriler arasında.

Hafta başında Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri ve içişleri bakanlarının zirveye sunmayı kararlaştırdığı diğer öneriler arasında Akdeniz'deki Triton operasyonunun bütçe ve imkanlarının güçlendirilerek kapsamının genişletilmesi, tüm göçmenlerin parmak izinin alınması, insan kaçakçılarının finans kaynaklarının takibi ve haklarındaki soruşturmalarla ilgili AB'nin elindeki imkanların seferber edilmesi, Avrupa Sığınmacılar Destek Ofisi görevlilerinin ortak iltica işlemleri için İtalya ve Yunanistan'a kaydırılması, AB genelinde uygulanacak pilot projeyle mültecilerin gönüllü ülkelerce yeniden iskanı, düzensiz göçmenlerin Frontex koordinasyonunda hızla geri gönderilmeleri için yeni program başlatılması, Libya'nın komşularıyla angajmana girilmesi ve üçüncü ülkelere göçmen akınları hakkında istihbarat toplamaları için irtibat görevlileri gönderilmesi bulunuyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen yıl Akdeniz üzerinden 219 bin sığınmacı ve göçmenin Avrupa'ya geçerken yaşanan facialarda en az 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Hafta sonundaki felaketle birlikte bu yıl geride kalan sürede Akdeniz'de ölen göçmen sayısının bin 600'ü aştığı tahmin ediliyor.