Ukrayna parlamentosu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne (AKPM) "Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri"nin terör örgütü olarak ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna parlamentosu, AP, AKPM, Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD, Kanada, Japonya ve Avustralya parlamentolarına "Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri"nin terör örgütü olarak tanınması için çağrıda bulunulmasını öngören karar aldı. Söz konusu karar, 241 milletvekilinin desteğiyle kabul edildi.

Kararda, Ukrayna topraklarının bir kısmı olan Kırım'ı yasa dışı ilhak eden, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki teröristleri destekleyen ayrıca yaptıklarıyla Minsk mutabakatını zayıf düşüren Rusya'ya karşı yaptırımlar politikasının devam ettirilmesi, sözde Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ve benzer örgütlerin terör örgütü listesine dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

Sınırların korunmasına ilişkin savunma potansiyelinin güçlendirilmesi amacıyla Ukrayna'ya askeri yardımın sağlanması olasılığının araştırılması, yasa dışı ilhak edilen Kırım'ın tanınmamasına yönelik politikanın sürdürülmesi, doğudaki kötüleşen insani durum bağlamında Ukrayna'ya yardım programının hazırlanması istenen kararda, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü dikkate alarak doğudaki durumun siyasi çözümü için çaba gösterilmesi ayrıca Rusya propagandasına karşı birlikte hareket etmeye devam edilmesi gerektiği de kaydedildi.

Oturumda konuşan Avrupa Entegrasyon Komitesi Başkanı İrina Geraşenko, tüm dünyanın saldırgana karşı gücünü birleştirmesi ve terörle mücadelede birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Milletvekilleri, dün ülkenin doğusunda roket isabet eden otobüste ölenlerin anısına saygı duruşunda da bulundu.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk da Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, "Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri"nin uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak tanınması gerektiğini vurguladı.