Suriye barış görüşmeleri için Cenevre'de bulunan muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın (İslam Ordusu) lideri Muhammed Alluş, görüşmeler devam ederken Suriye'de rejim tarafından sivillerin öldürülmesi hakkında "Suriye rejiminin saldırılarına 2 gün içinde gereken cevabı vereceğiz" dedi.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılan muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti ile rejim arasındaki dolaylı görüşmeler tıkanma aşamasına gelirken, Cenevre'de bulunan Alluş, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Muhaliflerin talep ettiği ön şartlarla ilgili adım atılmaması nedeniyle tıkanma aşamasına gelen görüşmeler hakkında Alluş, "Biz rejimle ortak hükümet kurmak istemiyoruz. Bizim, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile sorunumuz yok, sorunumuz rejimle" dedi.

Alluş, "Muaddamiye ilçesine giren yardımlar yeterli değil sadece o ilçe değil Suriye'de 22 bölge abluka altında. Bazı bölgelere yardımların ulaşması, rejimin attığı pozitif bir adım olarak değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.

De Mistura, dün yaptığı açıklamada, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde başarısızlık ihtimalinin olduğunu ifade ederek, "Görüşmeler bu sefer de başarısız olursa Suriye için artık umut kalmayacak" demişti.

Mistura, "Tarafların birbirinden nefret ettiği, birbirine güvenmediği bir ortamda görüşmelerinin başarısız olma ihtimali her zaman var, bu nedenle de krizin çözümü için her türlü çabanın gösterilmesi gerek" ifadesini kullanmıştı.

Mistura'nın bugün rejim ve muhaliflerin heyetiyle ilan edilmiş bir görüşmesi şimdilik bulunmuyor. Muhaliflerin kendi aralarında yaptıkları istişareler devam ediyor.

Suriye Türkmen Meclisi Genel Başkanı Abdurrahman Mustafa da görüşmeler için Cenevre'de bulunuyor.

HİCAB, GÖRÜŞMELERE KATILACAK

MYK Koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, bugün Cenevre'ye gelerek görüşmelere dahil olacak. Hicab'ın dahiliyle muhaliflerin görüşmelerin seyri ile ilgili bir yol haritası belirlemesi bekleniyor.

MYK heyeti dün, Mistura ile bir araya gelmemiş ve görüşmeler devam ederken Rusya ve rejimin saldırılarını arttırdığını açıklayarak, uluslararası topluma, müzakere sürecinin güvenilirliğini garanti altına alma çağrısına bulunmuştu.

Öte yandan, Suriye görüşmelerinde Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Can Dizdar da bugün MYK heyeti ile bir araya geldi.

MUHALİFLERİN TALEPLERİ

MYK, görüşmelerde yer almak için kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması, insani yardımların ulaştırılması ve Rus hava saldırılarının durdurulmasını talep ediyor.

Görüşmelerin gündemini 14 Kasım'da Viyana'da belirlenen ve 18 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu kararıyla kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor.

Buna göre, Suriyelilerin öncülüğünde ilk 6 ay içinde yani hazirana kadar tarafların müzakereleri sonuçlandırıp geçiş hükümeti kurması, bu sırada sahada ateşkes sağlanması öngörülüyor. Ardından 12 ay içinde yeni anayasa hazırlanması ve adil bir seçim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Suriye'de Mart 2011'deki halk hareketlerine rejimin şiddet kullanarak yanıt vermesi üzerine başlayan iç savaşta şimdiye kadar 250 binden fazla Suriyeli hayatını kaybederken, 4,5 milyondan fazla kişi de sığınmacı konumuna düştü.

Suriye'de beşinci yılına giren iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayımlanan Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını, tarafların karşılıklı rızasıyla oluşturulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım gönderilebilmesini, tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyordu.

İlk girişimin ardından 22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansından da istenilen sonuç elde edilememişti.