Königshaus, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 79 sayfalık "Alman Silahlı Kuvvetleri 2014 Raporu"nu kamuoyuna açıkladı.

Federal Meclis adına Almanya Silahlı Kuvvetler Raportörü olarak görev yapan Hellmut Königshaus, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası platformda sorumluluklarını yerine getirebilmesi için daha fazla bütçeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Königshaus, federal ordudaki askeri teçhizatta ve kışlalarda büyük teknik eksiklikler tespit edildiğini, bu eksikliklerin giderilebilmesi için Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin arttırılması gerektiği sonucuna varıldığını söyledi.

Ayrıca, Alman ordusunda intihar eden veya intihar girişiminde bulunan askerlerin sayısını endişeyle izlediklerini ifade eden Königshaus, 2014 yılında 24 askerin intihar ettiğini ve 43 intihar girişimi bulunduğunu kaydetti. Königshaus, intihar nedenlerinin özellikle özel hayatlarla ilişkili olduğunu belirterek, "Evlerinden uzak görev yapmaları ve bununla bağlantılı olarak işe gidip gelmenin oluşturduğu yük asker ailelerini etkiliyor" dedi.

Alman ordusunda görev yapan askerlerin kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını, bu kapsamda psikolojik sorunları olan askerlerin sayısının artmaya devam ettiği bilgisini paylaşan Königshaus, "Hastalıkların artmasını bekliyoruz. Bu yüzden Alman ordusu bu tür hastalıkların tedavisi için askerlerin kapasitelerini uygun şekilde artırmalı" diye konuştu.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, rapora atıfta bulunarak, yaklaşık 900 kışlanın aşırı kötü durumda ve kullanılmaz halde olduğunu belirtti. Leyen, raporun daha derin sorunlara ulaşabilmek için teşvik edici olduğunu ifade etti.

Alman ordusunda 2013 yılında şikayet dilekçesi gönderen asker sayısı 5 bin 95 olurken, bu sayının 2014 yılında 4 bin 645'e düştüğü bildirildi.

Raporda, ayrıca Türk hükümetinin Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı NATO'dan talebi üzerine Türkiye'de konuşlandırılan Patriot batarya sistemiyle ilgili başlangıçta ortaya çıkan bazı sıkıntıların çözüldüğü belirtildi.