NATO'nun 18 Aralık'ta Türkiye'nin hava savunmasına destek planını kabul etmesinin ardından Almanya'nın Türkiye'ye erken uyarı uçakları (AWACS) göndereceği teyit edildi. Savunma Bakanlığı bu yöndeki haberleri doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, basına yaptığı açıklamada, Alman askerleri ve AWACS uçaklarının NATO görevi çerçevesinde Türkiye'de bulunacağını, İttifak'ın aldığı karar çerçevesinde Türkiye'nin hava sahasının korunmasına katkı yapacağını belirtti.

Schaefer, "AWACS uçaklarının elde ettiği istihbaratın Türkiye'nin Güneydoğu illerinde PKK'ya karşı yürüttüğü mücadelede bir işe yarayacağını sanmıyorum" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Boris Nannt ise AWACS uçaklarının NATO kontrolünde görev yapacağını belirterek "Almanya'nın oradaki payı operasyonların yüzde 30'unu üslenmek şeklinde olacak. AWACS uçaklarının ne sıklıkla kullanılacağı ve uçuşlarının nasıl olacağını konusunu da NATO'ya sormak zorundasınız. Burada önemli olan Türkiye'nin güvenliğinin garantiye alınması ve bu rutin bir uygulama" dedi.