Almanya’nın Bavyera eyaletinin Ansbach kentinde dün gece bir restoranda meydana gelen patlamada 3'ü ağır 12 kişi yaralandı. Patlamada ölen saldırganın iltica başvurusu reddedilen 27 yaşındaki bir Suriyeli olduğu belirlendi.

Almanya'nın Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Ansbach kentinde bir restoranın önünde yaşanan patlamada, bombanın kasıtlı bir şekilde patlatıldığını düşündüklerini söyledi.

Herrmann, Ansbach kentinde düzenlenen basın toplantısında, failin 2.500 kişinin eğlendiği müzik festivalini önleme niyeti taşıdığını ancak bunu başaramadığını belirtti.

Olayda ölen bir kişinin, bombayı patlatan şahıs olduğuna işaret eden Herrmann, "Bombanın kasıtlı bir şekilde patlatıldığını düşünüyoruz." dedi.

İLTİCA TALEBİ REDDEDİLMİŞ

İlk belirlemelere göre ölen kişinin iki yıl önce Almanya'ya gelen ve iltica başvurusu yapan 27 yaşındaki bir Suriyeli olduğunu ifade eden Herrmann, bu kişinin iltica talebinin bir yıl önce reddedildiğini açıkladı.

Herrmann, saldırganın uzun zamandan beri Ansbach kentinde sınırdışı edilmesinin ertelenmesi kapsamında verilen geçici oturma izni ile Almanya'da kalabildiğini belirterek, olayın terör saldırısı olup olmadığını da araştıracaklarını kaydetti.

'İNTİHAR ETMEK İSTEMİŞ OLABİLİR'

Söz konusu kişinin geçmişte iki kez intihar etmeyi denediğini ve bundan dolayı psikiyatri kliniğinde muayene olduğunu anlatan Herrmann, "Bu kişinin intihar etmek mi yoksa başka insanları ölüme götürmek mi istediğini bilmiyoruz. Bunu gelecek günlerde açıklığa kavuşturmamız lazım" diye konuştu.

Şans eseri daha fazla insanın zarar görmediğini dile getiren Herrmann, bu olayın arka planını aydınlatmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

‘İSLAMİ İNTİHAR SALDIRISI’

Olayı ‘İslami intihar saldırısı’ olarak niteleyen Hermann, saldırganın IŞİD’le bağlantılı olup olmadığı yönünde ellerinde somut bir kanıt olmadığını kaydetti. Hermann dpa’ya yaptığı açıklamada “Daha fazla insanı öldürme kastı, İslami bağlantıyı işaret ediyor” diye de ekledi.

Ansbach Emniyet Müdürü Roman Fertlinger de failin, bileti olmadığı için müzik festivaline gidemediğini ve burada geri çevrildiğini söyledi.

​Patlayıcı maddenin içinde metal parçacıklarının bulunduğu yönünde emarelerin olduğunu ancak bunların nereden getirildiğinin araştırılması gerektiğini ifade eden Fertlinger, olay yerinin incelenmesinin birkaç gün süreceğini kaydetti.

Fertlinger, failin üzerinden çıkan cep telefonunun da inceleneceğini dile getirdi.

Saldırganın öldüğü patlamada 3'ü ağır olmak üzere 12 civarında kişinin yaralandığı bildirildi.

Polis yetkilileri ilk açıklamalarında olayın restoranda yaşandığını ve gaz patlaması olabileceğini belirtmişti. Ancak, patlamanın müzik festivalinin düzenlendiği yere yakın bir restoranın önünde yaşandığı ortaya çıkmıştı. Saldırıda 1 kişinin öldüğü duyurulmuştu.