Almanya'nın birçok kentinde, İslam ve göçmen karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin eylemleri, binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Dresden kentinde gösteri yapılmasının yasaklanmasına rağmen ülkenin birçok şehrinde PEGIDA taraftarları ile karşıt gruplar sokaklarda eylem düzenledi.

Başkent Berlin'de, Alexanderplatz Meydanı'nın yanındaki Karl-Mark-Allee Caddesi'nde BAERGIDA ismiyle toplanan yaklaşık 300 PEGIDA taraftarı Strausberger Platz Meydanı'na doğru yürüdü. Göstericiler "Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun" pankartı ve Alman bayrakları taşıdı.

Öte yandan BAERGIDA eylemini protesto eden aynı sayıdaki bir grup da Başbakanlık önündeki meydandan Alexanderplatz Meydanı'na yürüdü. Burada halay çeken gruptakiler, sığınmacılar lehinde sloglanlar atarak, "Irkçılığa hayır, yabancı düşmanlığına hayır, teröre hayır. Almanya'nın renkliliği için Berlin"' ve "İnsan hakları evrenseldir" yazılı dövizler taşıdı.

WİESBADEN'DEKİ GÖSTERİYE GÖÇMEN DERNEKLERİ DESTEK VERDİ

Wiesbaden kentinde yaklaşık 8 bin kişi PEGIDA hareketini protesto için düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Alman Sendikalar Birliğinin öncülüğünde organize edilen yürüyüşe, göçmen kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği (DİTİB), Hessen Türk Toplumu ve Hristiyan ve Yahudi derneklerinin temsilcileri de yürüyüşe katıldı.

Merkez tiren istasyonu yakınlarındaki "Bahnhofplatz"da toplanan grup, burada yapılan konuşmaların ardından, "Sinti ve Roma Anıtı"na, oradan da Wiesbaden Belediyesi önüne kadar yürüdü. Gösteride, "Almanya renkli kalacak", "PEGIDA'ya hayır" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşındı.

Yapılan konuşmalarda, Almanya'da ırkçılığa yer olmadığı ve tüm insanların ve dinlerin hoşgörü içinde Almanya'da yaşayabileceği vurgulandı.

MÜNİH'TE HOŞGÖRÜ İÇİN 10 BİN KİŞİ GÖSTERİ YAPTI

Münih kentinde düzenlenen PEGIDA karşıtı eyleme ise yaklaşık 10 bin kişi katıldı. ''Açık ve hoşgörülü bir toplum'' temasıyla yapılan eylemde çeşitliliği simgelemek için katılımcılar renkli kostümler giydi.

Magdeburg, Würzburg, Düsseldorf, Kassel, Osnabrück, Wiesbaden, Flensburg, Nürnberg ve Saarbrücken kentlerinde de aşırı sağcılara karşı protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Magdeburg kentinde MAGIDA ismiyle toplanan yaklaşık 600 PEGIDA taraftarı Alman bayrakları taşıyarak "Halk biziz" sloganları attı. Karşıt gösteriye katılan yaklaşık 6 bin kişi ise "Naziler dışarı" ve "Defolun" sloganlarıyla karşılık verdi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösterilerde polis ekipleri, iki grubun karşı karşıya gelmemesi için çaba sarf etti.

Leipzig kentinde de PEGIDA'nın uzantısı LEGIDA'nın düzenlediği eyleme karşı 5 bin kişi toplandı.

BRAUNSCHWEİG'DA İSLAM KARŞITI GÖSTERİ İPTAL EDİLDİ

Braunschweig kentinde, İslam karşıtı BRAGIDA eylemi güvenlik sebebiyle iptal edildi. Burada toplanan 250 BREGIDA taraftarı, karşıt göstericiler tarafından çevrelendi. Karşıt görüşte olan 5 bin kişinin toplandığı olayda, güvenlik tehlikesi nedeniyle BRAGIDA eylemi iptal edildi.

Dresden kentinde ise önceki açıklanan gösteri yasağının uygulanması için çok sayıda polis görev yaptı. Kentte PEGIDA'nın kurucusu Lutz Bachmann'a yönelik saldırı yapılması ihtimali nedeniyle tüm gösteriler yasaklanmıştı. PEGIDA karşıtı bir kişinin gösteri yasağının kaldırılması için dün akşam Dresden İdari Mahkemesine yaptığı başvuru ise reddedildi.

Öte yandan, PEGIDA hareketinden, gelecek hafta Pazartesi günü gösteri yapılacağı belirtildi.