Zollverein adlı eski bir maden ocağında açılan Ruhr Kitap Fuarı'nın açılışına katlan Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Ahmet Davaz, Ruhr Kitap Fuarı'nın bölgede geniş kitlelere ulaşan bir etkinlik olduğuna işaret etti.

Fuarın bu yıl eski maden ocağı Zollverein'da yapıldığına dikkati çeken Davaz, bunun, Almanya'da maden ocaklarında çalışmış Türk madencilerin emeklerinin takdir edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Başkonsolosluk olarak fuara destek verdiklerini ifade eden Davaz, fuarın Türk edebiyatının Almanya'da tanıtılmasına büyük katkıda bulunduğunu ve Çağdaş Türk Edebiyatı için önemli bir platform haline geldiğini kaydetti.
Birçok kuruluşun desteğiyle fuarı düzenleyen Kültürler Arası Eğitim Merkezi adına konuşan Sema Atik de 10. yılı doldurmaktan büyük sevinç duyduklarını ifade ederek, birçok kuruluş ve kişinin desteğiyle bugünlere gelindiğini belirtti.

Essen Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Andreas Bomheuer de Ruhr Kitap Fuarı'nın bölgenin kültür takviminde artık önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Zollverein'ın fuar için çok yerinde bir seçim olduğunu belirten Bomheuer, Essen'de kültürel çeşitliliğe büyük önem verdiklerini söyledi.

Ruhr Kitap Fuarı'nda Türk Edebiyatı'nın Almanya'da tanıtılmasına katkıda bulunanlara geleneksel olarak verilen onur ödülüne bu yıl 1984 yılında Duisburg Şehir Kütüphanesi bünyesinde Türk Kütüphanesi'ni kuran ve bu yıl fuarın onur konuğu olan Tayfun Demir layık görüldü.

Dortmund Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Jörg Stüdemann, Demir'in Türk Edebiyatı'nın tanıtımına 38 yıl emek verdiğini belirterek, Demir'in "burada Türk edebiyatının avukatı olduğunu" ifade etti.

Fuarda, Türkçe ve Almanca olarak yaklaşık 50 bin kitap sergilenirken, fuar kapsamında Ruhr bölgesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Çok sayıda yazarın da katılacağı fuara, İstanbul Oyuncak Müzesi de katılıyor.

Fuar, 9 Kasım'a kadar açık kalacak ve her gün 11:00 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.