ABD'de başkanlık yarışı devam ederken canlı yayında izleyicinin karşısına çıkan Demokrat aday adayları eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Vermont Senatörü Bernie Sanders, son mitinglerinde yaşanan olaylardan dolayı Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump'ı "kışkırtıcılık yapmakla" suçladı.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat aday adayları Clinton ile Sanders, Ohio Devlet Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ve Amerikan CNN kanalında canlı yayınlanan programda seçmenleri ikna etmeye çalıştı.

Programa ayrı ayrı çıkan her iki aday adayın da Cumhuriyetçi rakiplerinden Trump'a yüklendikleri canlı yayında, "son mitinglerinde çıkan olayların Trump'ın kendi tahrikleri sonucu olduğu" iddiası sıkça dile getirildi.

Birkaç gündür Trump, farklı yerlerdeki mitinglerinde yaşanan protestolar ve çıkan olaylar sebebiyle Sanders'ı ve onun destekçilerini suçlamış, Sanders ise Trump'ın "patolojik bir yalancı" olduğunu iddia etmişti.

Trump'ın mitinglerindeki olaylar için iş adamının "tahrik edici" söylemlerine dikkat çeken Clinton, Trump için "bağnaz" ifadesini kullandı. Daha önceki "patolojik yalancı" sözünü Trump için yeniden kullanan Sanders da hakkındaki iddiaları reddettiğini dile getirdi.

"Kendi destekçilerini şiddete teşvik eden ve insanları yumruklamaktan bahseden Trump'ın kendisidir" diyen Clinton, Cumhuriyetçi rakibinin "siyasi kundakçılık yaptığını" ve "ülkeye nefret tohumları ektiğini" savundu.

Trump'ın, "şiddetin Amerikan siyasetinde yerinin olmadığını herkese açıkça söylemesi gerektiğini" dile getiren Sanders, kendisine oy veren herkesin ne yaptığını bilmesine imkan olmadığını ifade etti.

CLINTON: "TRUMP'I SADECE BEN YENEBİLİRİM"

Clinton, bugüne kadar ünlü iş adamından fazla oy alan tek kişinin kendisi olduğunu kaydederek aday olması halinde sadece kendisinin Trump'ı yenebileceğini savundu.

Bazı yabancı ülke yöneticilerinin kendisine destek verdiğini de dile getiren Clinton, isim vermekten kaçındı. Uzun yıllardır siyaset arenasında olduğunu ifade eden Clinton, Cumhuriyetçilerin yapısını çok iyi bildiğini ve Trump'ı da iyi tanıdığını belirtti.

Trump'la ilgili bölümler dışında daha çok Amerikan ekonomisini ve orta sınıfı ilgilendiren konuları dile getiren Sanders da ülke içinde istihdamı azaltacak uluslararası ticari anlaşmalar konusunda hassas olduğunu vurguladı.

Demokratlarda 15 Mart Salı günü Florida, Ohio, Illinois, Missouri ve Kuzey Carolina eyaletlerinde gerçekleştirilecek ön seçimlerle başkanlık yarışı devam edecek.

Yapılan son anketlerde Clinton, Florida, Ohio ve Illinois gibi bol delegeli eyaletlerde Sanders'ın önünde gözüküyor.

Özellikle 246 delegeli Florida'nın büyük önem taşıdığı yarışta Clinton (465'i süper delege) toplam bin 231, Sanders ise (25'i süper delege) toplam 576 delege ile ön seçim sürecini sürdürüyor.

15 Mart ön seçim sonuçlarında Clinton'ın kazançlı çıkması halinde rakibi Sanders ile arasındaki farkın ciddi ölçüde açılacağı kaydediliyor.