IŞİD, Suriye'de mayıs ayında ele geçirdiği Palmira antik kentindeki bir amfi tiyatroda 25 Suriyeliyi infaz etti ve görüntülerini yayınladı. İnfazların çocuk yaştaki kişilere yaptırıldığı ve bazı sivillerin de seyirci sıralarında izlediği görülüyor.

 Suriye 'de mayıs ayında IŞİD'in eline geçen antik kent Palmira, dün vahşi bir katliamın görüntüleriyle yeniden dünyagündemine girdi. IŞİD, Palmira antik tiyatrosunda, Suriye askeri olduğu belirtilen 25 kişinin katledildiği bir video yayımladı.

Teknik olarak yine oldukça 'profesyonel' ellerden çıktığı anlaşılan propaganda videosunda, tutuldukları kapalı bir alandan birbirlerine bağlanmış şekilde çıkarılan 25 Suriyeli esir, kendilerine eşlik eden silahlı IŞİD üyeleri tarafından tiyatro alanına götürülüyor. İnfaza götürülürken, başta yüzleri olmak üzere bedenleri yara bere içinde olan ve güçlükle ayakta durdukları görülen kişilerin ağır işkenceler gördükleri anlaşılıyor.

Palmira'nın yaklaşık 2 bin yıllık antik tiyatrosunun sahnesinde diz çöktürülen askerler, çoğu çocuk yaşta olduğu görülen infazcılar tarafından başlarına ateş edilerek öldürülüyor.

Askerlerin, başları kesilmeyerek silahla infaz edilmesi, 'Sünni' olduklarını gösteriyor. Bazı kaynaklar katledilen kişilerin hepsinin asker olmadığını, aralarında, Palmira/Tedmur bölgesinde Suriye yönetimine destek veren bazı Sünni Arap aşiretlerinin üyelerinin de bulunduğunu belirtiyor.

Korkunç görüntülerde dikkat çeken bir başka detay ise katliamı antik tiyatronun taş sıralarına oturan bazı sivillerin de seyretmesi. Bu sivillerin arasında da bazı çocukların olduğu görülüyor.  

Suriye'de 2011 yılından itibaren adım adım gelen iç savaş öncesi kültürel etkinliklere, özellikle de konserlere ev sahipliği yapan, bazı uluslararası etkinlik ve festivaller tarafından da sahne olarak kullanılan Palmira antik tiyatrosu, 2. yüzyıl Roma kalıntısı.

Aynı bölgede yer alan ve UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilen, aslan başı şeklindeki 1800 yıllık Roma heykelinin de daha önce IŞİD tarafından tahrip edildiği ortaya çıkmıştı.