Avrupa Parlamentosu (AP) Myanmar yönetimine, Rohingyaların uğradıkları şiddet ve ayrımcılığa son verme çağrısı yaptı. Ülkedeki Müslüman azınlığın hedef gösterilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulanırken, uluslararası toplumun desteği istendi.

Strasbourg’da AP temmuz oturumunun son gününde Genel Kurul, Myanmar’da yaşanan şiddet olayları ve Rohingyalara uygulanan ayrımcılık ele alındı. Kabul edilen kararda, 1 milyona yakın nüfusuyla Rohingyaların dünyada en fazla eziyete uğrayan toplumlar arasında olduğunun altı çizilirken, 1982 vatandaşlık yasası sonrası Rohingyaların, Myanmar ve çevre ülkelerde istenmeyen halk olarak görüldükleri vurgulandı.

Myanmar yönetimine, acil olarak yardıma ihtiyaç duyan Rohingyalara destek için BM görevlileri, insan hakları kuruluşları, gazeteciler ve gözlemcilerin bölgeye girişinin sağlanması çağrısı yapıldı.

Kasım 2015’te yapılan seçimlerle 1962’den bu yana ilk defa demokratik yollarla seçilen bir hükümetin göreve geldiği ve bunun sevindirici olduğu kaydedilirken, buna rağmen bazı azınlıklara karşı ayrımcılık ve eziyetlerin devam ettiği ve buna dur demenin gerekli olduğu vurgulandı.

Genel Kurula hitap eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Yeni hükümetle birlikte tarihi bir şansa sahibiz ve yeni başkanla geçen hafta bir araya geldim. AP’nin özel bir ağırlığı var Rogingyalılar konusunda. 7 milyon avrodan fazla yardımda bulunduk. Çözüm için çabalarımızı artıracağız." dedi.

Belçikalı AP üyesi Marc Demesmaeker, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin acilen devreye girmesi gerektiğini vurgularken, Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Finlandiyalı Heidi Hautala, "Rohingyalı azınlıklar ayrımcılığa uğruyor. Tüm Batı ve Çin Myanmar ile ticari ilişkileri artırmayı planlıyor. Bu noktada Rohingyaların durumunu göz önünde bulundurmalıyız." şeklinde konuştu.

Estonyalı parlamenter Tunne Kelam da, Rohingyalara mutlaka vatandaşlık haklarının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fransız parlamenter Marie-Christine Vergiat, "Birkaç gün önce 2 cami yakıldı. Acil olarak bir çözüm bulunmalı. Aung San Suu Çii, daha geçtiğimiz günlerde tüm büyükelçilere Rohingya isminin telaffuz edilmemesi emrini verdi, bu kabul edilemez." diye konuştu.

Portekizli AP üyesi Ana Gomes de, Myanmar’da geçen kasım yapılan seçimlerde gözlemci olarak görev aldığını belirterek, "Nefret çağrısı yapan Budistler cezalandırılmalı." dedi.