Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde yapılan toplantının açılışında konuşan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, zirvenin gündemine ilişkin bilgi verdi. Kurulduğundan bu yana 25 yıl boyunca APEC'in, bölgedeki ekonomik duruma yön veren unsurlardan biri haline geldiğini söyleyen Vang, üye sayısının bu süre içerisinde 12'den 21'e, üye ülkelerin toplam nüfusunun ise 800 milyondan 2,6 milyara ulaştığına dikkati çekti.

Vang, APEC'in şu anda 50 trilyon dolarlık ekonomik hacme sahip olduğunu ifade ederek, örgütün üye ülkelere kalkınma, refah ve daha güzel bir Asya-Pasifik sağlamasını umduklarını belirtti. Başkent Pekin'deki Yençi Gölü'nde yapılacak liderler zirvesine atıfta bulunan Vang, "Bizim bakanlar toplantısındaki başlıca görevimiz liderler zirvesi için zemin oluşturmak" dedi.

Vang, daha kalkınmış bir Asya-Pasifik bölgesinin daha müreffeh bir dünya için gerekli olduğunun altını çizerek, APEC Zirvesi'nin buna elinden gelen katkıyı yapacağını sözlerine ekledi.

Çin Ticaret Bakanı Gao Huçıng ise APEC'in sürekli "açık ve aktif" bir şekilde üye ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişimi adına son derece aktif bir rol oynadığını ifade etti. Gao, Asya Pasifik Bölgesi'ndeki ekonomik entegrasyon sürecinin hızlandırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bölge ekonomisinin küresel ekonominin büyümesine hizmet ettiğini ve dünyada "kritik" bir rol oynadığını söyledi.

Üye ülkelerin bakanları toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirdi.

Zirve kapsamında 10-11 Kasım'da üye ülke liderleri Pekin'in dışındaki Yençi Gölü'nde APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı'nda bir araya gelecek.

Asya-Pasifik bölgesindeki en büyük oluşumlardan olan APEC'in dünya ticaret hacminin yüzde 44'ünü, dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 55'ini ve dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşturduğu ifade ediliyor.