Arap Birliği, 5 Mayıs'tan bu yana İsrail hapishanesinde açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Hıdır Adnan'ın serbest bırakılmasını istedi.

Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail hapishanelerinde kendilerine herhangi bir suç yöneltilmeden, tutuklanma nedenleri açıklanmadan, savunma hakkı verilmeden tutulan ve işkenceyle tecride tabi bırakılan tüm tutuklular derhal serbest bırakılmalı" denildi.

İsrail'in "idari tutukluluk" uygulamasının eleştirildiği açıklamada, insan hakları örgütleri ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan Adnan ve arkadaşlarının maruz kaldığı bu uygulamanın durdurulması için derhal müdahil olmaları talep edildi.

İslami Cihad Hareketi'nin Batı Şeria'daki Sözcüsü Adnan (36), 2012 yılında da 67 gün aralıksız açlık grevi yaparak, idari tutuklamaları protesto etmiş, ardından serbest bırakılmıştı.

Daha önce defalarca İsrail yönetimi tarafından tutuklanan Adnan son olarak 8 Temmuz 2014'te Cenin kentindeki bir güvenlik noktasında gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için 5 Mayıs 2015'te açlık grevine başlamıştı.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor. Filistinli aileler sık sık gösteri düzenleyerek, uluslararası toplum ve kuruluşlardan bu konuda yardım talep ediyor.

Öte yandan Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli tutuklu bulunuyor.