Arap Parlamentosu Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği merkez binasında Ahmed el-Cervan başkanlığında düzenlediği toplantıda, İran ile Suudi Arabistan arasında gerginleşen ilişkileri ele aldı.

Toplantı sonrasında parlamento tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İran'ın Suudi Arabistan'a karşı takındığı tavrı ve Tahran ile Meşhed'deki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına düzenlenen saldırıları kınıyoruz. Bu saldırılar uluslararası sözleşmeler ve örfe aykırıdır" ifadesi kullanıldı.

İran'ın Suudi Arabistan'ın egemenliğini ihlal ettiği, Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı ve ulusal güvenliklerini tehlikeye attığına değinilen açıklamada, Arap Birliği Konseyi, İran'ın bölgede nüfuzunu artırmasına karşılık net bir tavır takınmaya çağrıldı.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Riyad yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.