Faaliyetteki 21 nükleer santraline ilave 28'inin daha inşasına devam eden Çin, Arjantin'de nükleer projeye başlıyor.

Çin, Arjantin'de bulunan ve iki reaktörlü "Atucha" nükleer santraline 800 megavatlık kurulu gücü olacak "Atucha III" isimli nükleer projeyi yaklaşık 6 milyar dolara gerçekleştirecek.

Çin Xi'an Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Göncü, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Arjantin'in Çin ile imzaladığı nükleer enerji santralinin yapımıyla ilgili, "Çin'in Arjantin'de kuracağı 5,8 milyar dolar değerindeki santralin en büyük özeliklerinden biri, Çin'in yurt dışında dizayn ettiği ilk nükleer santral olmasıdır" dedi.

Göncü, Çin'in sivil nükleer teknolojide önemli ihracatçılardan biri olduğunu, nükleerde büyük bir uluslararası pazar olduğunu ifade etti.

Çin enerji şirketlerinin, yerli ortaklıklarla Latin Amerika ülkelerinde işbirliklerini sürdürdüğünü aktaran Göncü, Çin'in en büyük petrol şirketi "Sinopec Group"un "Occidental Petroleum"un hisselerini satın alması ve Çin Ulusal Açıkdeniz Petrol Şirketinin de Arjantinli Bridastan'dan hisse satın alması, Çin'in Arjantin'e girmesi ve doğal kaynaklarını kullanmasını kolaylaştırdığını vurguladı.

Toronto Ünivesitesi'ne bağlı Mowat Center enerji uzmanı Richard Carlson da "Nükleer santral konusunda uzman olarak uluslararası çok az sayıda firmanın sektörde yer alması Çin'in yeni nükleer santraller inşasında kendi deneyimlerinden faydalanmak ve muhtemelen kendi teknolojisini geliştirmek için bir fırsat olarak görüyor" dedi.

Carlson, Çin'in Latin Amerika'da ekonomik bağlantılarını geliştirmek istediğini vurgulayarak, Arjantin'de kurulacak nükleer santralde Kanada yapımı Candu reaktörlerinin kullanılacağını sözlerine ekledi.

Arjantin devletine ait nükleer enerji şirketi Nucleoelectrica Argentina, 800 megavatlık kurulu gücü olacak "Atucha III" isimli nükleer enerji santralini, Buenos Aires'in 110 kilometre kuzeybatısındaki Zarate'de bulunan "Atucha II" nükleer santralinin yanına kuracak.

Geçtiğimiz aylarda, Çin Başbakanı Li Kiçiang'ın İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette, iki ülkenin nükleer enerji alanında bir anlaşma imzalayarak, Çinli şirketlerin, regülatörlerin oldukça sıkı olan şartlarının yerine getirilmesi ve onaylanması halinde, Çin tasarımı nükleer santralleri İngiltere'de işletmeleri konusunda mutabakata varıldığı ifade edilmişti.

Pekin'de imzalanan anlaşmada Çin projeye 5,8 milyar dolar finansman sağlayacak ve nükleer santralin inşasının 8 yıl sürecek.