Küba ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda tarihi bir adım atıldı. Küba'nın ABD Büyükelçiliği Washington'da açıldı.

Küba ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında en önemli adımlardan biri atıldı. Küba'nın ABD Büyükelçiliği başkent Washington'da açıldı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez tarafından açılan elçilikte Küba Bayrağı göndere çekildi. Açılışın ardında n ABD'ye gelen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, mevkidaşı John Kerry ile görüştü. Rodriguez ve Kerry, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Fidel Castro tarafından önderlik edilen tarihi liderlik olmadan bu noktalara gelemeyeceklerini kaydederek, Küba halkının ve hükümetinin ABD Başkanı Obama'nın ablukanın sonlandırılması kararını tanıdığı görüşünü yansıttığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu ziyaretin Küba Dışişleri Bakanı tarafından 1958 yılından bu yana ilk kez gerçekleştirildiğini kaydederek, "İki ülke arasındaki siyasi bağların normalleştirilmesi ve 54 yıl sonra elçiliklerin yeniden açılması bakımından tarihi bir gündür" dedi. Kerry, ABD'nin Küba halkı ve hükümeti arasındaki ilişkilerinin yeniden başlatılması nedeniyle mutlu olduğunu bildirerek, "Komşularımızla, karşılıklı saygı esasına dayalı bir şekilde yaşamaya karar verdik ve ABD ile Küba'nın tüm vatandaşlarının geleceğe umutla bakmasını istiyoruz. Bu sebeplerle, bugünü kutluyoruz. Çünkü bugün, var olan zararı etmeye başlıyoruz ve uzun zamandır kapalı olan ne varsa açıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu dönüm noktasının farklılıkların sona ereceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, " Hükümetlerimiz halen ayrıdır. Ancak, bu Soğuk savaşın uzun zaman önce son bulduğunu ifade ediyor. bugün sürecin normalleştirilmesine başlıyoruz. Bu zaman alacak ancak Küba ve Amerikan halkına yararlı olacak" açıklamasını yaptı.

Artık ABD’de Küba Büyükelçiliği var

Artık ABD’de Küba Büyükelçiliği var