Hindistan’ı bir süredir etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Hindistanlı yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, şu ana kadar ülke genelinde az bin 400 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, asfaltın eridiği, kuyuların kuruduğu ve topraklarda çatlakların oluştuğu kaydedildi. Ülkenin güneydoğusunda bulunan ve sıcaklığın daha fazla hissedildiği Teangana ve Andra Pradeş eyaletlerinde hava sıcaklıklarının 47 dereceye ulaştığı ve sadece iki eyalette bin 270 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Gujarat, Batı Bengal ve Orissa eyaletlerinde de aşırı sıcaklar nedeniyle çok sayıda can kayıplarının yaşandığı bildirildi.

Ülkenin başkenti New Delhi’de hava sıcaklıklarının 45 dereceye ulaşmasının ardından yol işaretlerinin şeklinin bozulduğu, asfaltın akışkan bir hal aldığı belirtilirken, vatandaşlara gerekmedikçe evlerinden dışarıya çıkmamaları gerektiği uyarısı yapıldığı bildirildi.

Ülkede aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun sığınak bulamayan evsizler ve inşaat çalışanları olduğu kaydedildi. Sıvı kaybı ve sıcak çarpmaları konusunda yaşlılar ve küçük çocukların risk altında olduğu kaydedildi. Vatandaşların sıvı kaybı, sıcak çarpması ve ölümcül güneş çarpması gibi şikayetlerle hastanelere başvurduğu belirtildi.

Aşırı sıcaklıkların Pazartesi gününe kadar devam edebileceği ancak sıcaklıkların giderek azalacağı ve yerini yağışa bırakacağı kaydedildi. Yeni Delhi’de gelecek 14 gün boyunca sıcaklıkların 43 ile 45 derece arasında olabileceği belirtildi.

Hindistan Ulusal Afet Yönetimi yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, yaz boyunca aşırı sıcaklıkların belli zamanlarda görüleceği kaydedildi.