Tayvan'da bugün 53 yolcusu ve 5 kişilik mürettebatıyla düşen uçak, son bir yılda Asya bölgesindeki havayollarına ait uçakların yaptığı büyük çaplı beşinci uçak kazası oldu.

TransAsia Havayolları'na ait uçak Tayvan'ın başkentinden ülkenin ada kenti Kinmın'e giderken Keelung Nehri'ne düştü. Son belirlemelere göre uçaktaki 58 kişiden 25'i hayatını kaybetti.

Merkezi Fransa'da bulunan ATR firması tarafından üretilen ATR-72 tipi uçakla kalkıştan 10 dakika sonra irtibat kesilmişti. Düşerken nehir üzerindeki köprüye çarpan uçağın, bir kanadının koptuğu belirlendi.

Asya menşeli havayollarına ait uçakların son bir yıl içinde yaptığı diğer büyük çaplı kazalar şöyle:

KAYBOLAN MALEZYA UÇAĞI

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçakla 8 Mart 2014'te Kuala Lumpur'dan havalandıktan bir saat sonra irtibat kesildi.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan ve 12'si mürettebat 239 kişiyi taşıyan uçak önce Güney Çin Denizi'nde arandı ancak uçağın izine rastlanmadı. Dört ay kesintiye uğrayan arama çalışmaları daha gelişmiş deniz radarıyla ekim ayında Hint Okyanusu'nda yeniden başlatıldı.

Uydu verilerinden yola çıkan yetkililer, uçağın orijinal rotasından çıktığına ve Hint Okyanusu'nun güney ucunda düştüğüne inanıyor. Şu ana kadar uçakla ilgili hiçbir veriye ulaşılmaması nedeniyle Malezya Sivil Havacılık Dairesi, 327 gün sonra 29 Ocak'ta uçakla ilgili durumu "kaza" olarak ilan etti ve uçaktaki 239 kişinin öldüğünün varsayıldığını açıkladı.

UKRAYNA'DA DÜŞEN YOLCU UÇAĞI

Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı, 17 Temmuz'da Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçarken Ukrayna'nın doğusunda Rusya sınırına yakın, ayrılıkçıların elinde bulunan bölgede düştü. Uçaktaki 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı. Kazada hayatını kaybedenlerden 196'sı Hollanda vatandaşıydı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, kazaya ilişkin hazırladığı raporda, uçağın muhtemelen yerden havaya atılan bir füzeyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıkladı.

TAYVAN'DA DÜŞEN YOLCU UÇAĞI

Tayvan'da Fuxing Havayollları'na ait GE-222 sefer sayılı ATR-72 tipi yolcu uçağı, 23 Temmuz'da olumsuz hava koşulları nedeniyle acil iniş yaptığı sırada zemine sert bir şekilde çarptı. Kazada, uçakta bulunan 4'ü mürettebat 58 kişiden 51 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi ağır yaralandı.

ENDONEZYA'DA DÜŞEN YOLCU UÇAĞI

AirAsia Havayolları'na ait QZ8501 sefer sayılı Airbus A320 tipi yolcu uçağı, 155 yolcusu ve 7 kişilik mürettebatıyla 28 Aralık'ta Endonezya'nın Surabaya kentinden Singapur'a uçarken kayboldu. Kalkıştan 42 dakika sonra irtibatın kesildiği uçağın düşmeden önce çok dik bir tırmanış gerçekleştirdiği belirlendi.

Arama çalışmaları sırasında uçağın Java Denizi'ne düştüğü tespit edildi. Şimdiye kadar 90 yolcunun cesedine ulaşıldı.